Centar za moždani udar uskoro na VMA

Izvor: Politika, 20.Dec.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za moždani udar uskoro na VMA

TMS metodadonosi smanjenje depresivnih reakcija, što je značajno jer depresija dovodi pacijente i do samoubistva

U narednoj godini Vojnomedicinska akademija (VMA) planira da uvede program za vantelesnu oplodnju, da otvori centar za moždani udar i da se pripremi za obavljanje transplantacije matičnih ćelija kod infarkta mozga, povreda kičmene moždine i bolesti takozvanog motornog neurona, a uslediće i nabavka opreme za neurologiju, zahvaljujući kojoj će u toku samog pregleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pacijenta lekari moći da vide gde se nalazi tumor ili gde treba usmeriti pažnju kod epilepsije. Ovo su samo neki od planova VMA, koje je u razgovoru za „Politiku” juče najavio brigadni general profesor dr Marijan Novaković, načelnik ove ustanove. On je objasnio da je u ovoj godini uvedeno mnogo novih metoda lečenja, pa je tako na Klinici za ORL, u saradnji sa predstavnicima Univerziteta u Beču, urađenopostavljanje implantata srednjeg uva.

– Mlađim bolesnicima koji su imali problema sa sluhom, ponavljane infekcije i upale ili pak tumore, zahvaljujući postavljanju kohlarnog imlantata omogućeno je da donekle normalno čuju i imaju komunikaciju. Takođe smo u Klinici za neurologiju primenilitakozvanu TMS metodu u lečenju pacijenata sa depresijom. To podrazumeva ulazak direktno magnetnim talasima u određeni deo mozga, što kao rezultat donosi smanjenje depresivnih reakcija, što je značajno jer ova bolest dovodi pacijente i do samoubistva. U Klinici za hematologiju izvedena je prva takozvana alogena transplantacija matičnih ćelija od podudarnog nesrodnog davaoca iz Internacionalnog registra dobrovoljnih davalacaiz Nemačke, a u Klinici za očne bolesti uvedena je tehnika u lečenju glaukoma – naglasio je dr Novaković, dodajući da će biti aktivniji naredne godine u oblasti sportske medicine.

Zahvaljujući modernim tehnikama, Klinika za neurohirurgiju VMA jedina je u Srbiji u kojoj se rade sve operacije iz domena stabilizacije kičme zbog povreda, tumora, degenerativnih stanja, čime se kod pacijenata smanjuju i neprijatni bolovi. Veliki značaj ima i to što je Centar za patologiju i sudsku medicinu uveo tri nove dijagnostičke metode koje se primenjuju kod akutnih mijeloidnih leukemija, jer se uz pomoć specijalnih tumor-markera analiza tačno utvrđuje iz koje „loze” potiče određena matična ćelija, pa se ubrzano postavlja dijagnoza i počinje lečenje.

– Planiramo da nabavimo još jednu magnetnu rezonancu kako bi se smanjile liste čekanja za preglede, a u postupku smo kupovine ultrazvučnih aparata. Želimo i da preuredimo „veliku sobu”, odnosno intenzivnu hiruršku negu koja nije renovirana od početka rada VMA. Moramo da obezbedimo i nove operacione stolove i lampe za koje su obezbeđena sredstva, ali nismo uspeli u ovoj godini zbog komplikovanih tenderskih procedura, jer su postojeći pet puta do sada sebe „otplatili”, a većina je i delimično van funkcije. Za dve godine će izaći prva generacija lekara Medicinskog fakulteta VMA, a ove godine je upisana četvrta generacija kadeta u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Kada završe, njima je posao obezbeđen. Primili smo na konkursu i 25 doktora na razne specijalizacije – objasnio je dr Novaković.

Dr Novaković kaže da nije moguće da VMA, osim srede, prima sve hitne slučajeve umesto Urgentnog centra KCS-a, zbog nedostatka prostora i kadrova, jer se u toku jednog dežurstva udvostručavaju ekipe, koje posle toga moraju da imaju slobodan dan, a posla uvek ima puno.

– I mimo te srede mi imamo veliki broj obolelih, povređenih i operisanih koje zbrinjavamo uz prethodni dogovor i najavu lekara iz drugih ustanova. Najteži slučajevi ovde stižu. Za više od 50 odsto smo uspeli da povećamo broj dnevnih pregleda i operacija, a glavni cilj nam je da se smanji čekanje na neke intervencije. Nezadovoljstvo pacijenata nekada nastaje zbog loše komunikacije, pa ćemo zato više insistirati na tome da do toga ne dolazi, jer oni koji su ovde došli to su uradili da bi tražili pomoć, a ne da gube vreme– rekao je dr Novaković.

D. Davdiov-Kesar

objavljeno: 20.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.