Centar Sava čeka partnera koji će mu vratiti stari sjaj

Izvor: RTS, 13.Maj.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar "Sava" čeka partnera koji će mu vratiti stari sjaj

Centar "Sava" slavi 40. rođendan. Jubilej jednog od simbola prestonice, biće obeležen u nedelju. Već godinu dana čeka strateškog partnera koji bi mu pomogao da vrati sjaj iz vremena kada je bio domaćin konferencije nesvrstanih.
Objekat od 70.000 kvadrata više živi od stare slave nego od zarade. Četvrta decenija postojanja ostavila je traga na jednom od najvećih kongresnih centara u ovom delu Evrope.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Kao posledica energetske neefikasnosti i neodgovornosti menadžmenta prethodnog perioda imamo zatečenu situaciju da je Centar 'Sava' jedan od gubitaša sa GSP-om. Suština jeste restrukturiranje Centra 'Sava'. Naša ideja je da Centar 'Sava' svoju budućnost nađe kroz strateško partnerstvo sa drugom kompanijom", kaže pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević.
Kako je postao centar koga velike manifestacije sve češće zaobilaze, Grad je prošle godine raspisao tender ne bi li pronašao investitora spremnog da uloži u nekadašnjeg giganta kongresnog turizma.
"Jeste da je javni poziv raspisan, da su stigle ponude, da je produžen period dostavljanja ponuda i da u periodu kada se zaključi prijem ponuda mi ćemo, u stvari, videti da li imamo interesovanja. Za slučaj da se ne dobije stateški partner, Grad će se odgovorno ponašati prema svojoj instituciji", objašnjava Milosavljević.
A da bi ta institucija opstala, neophodni su kongresni događaji, jer su najveći izvor prihoda. Centar 'Sava' od te namene, za koju je i sagrađen, sada zarađuje tek petinu ukupnih prihoda.
"Ako se uradi renoviranje Centra 'Sava', to će nam sigurno doneti mnoge velike međunarodne kongrese. Generalno se smatra da jedan delegat ostavlja 1.000 evra za destinaciju od koristi, tako da, ako pričamo o događajima od par hiljada učesnika, možemo da pomnožimo koliko jedan događaj vredi za destinaciju", kaže Miona Milić sa portala "Kongresni turizam".
Centar ovog tipa stub je kongresne industrije svake zemlje. Takvih objekata Velika Britanija ima 13, Nemačka osam, Austrija, slična po veličini Srbiji, čak sedam. Te zemlje ujedno su i svetski lideri u toj vrsti turizma.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OBELEŽEN JUBILEJ: Sava centar za sva vremena

Izvor: Kurir, 13.Maj.2017

...Sava centar proslavio je 40 godina postojanja i rada, a tim povodom dodeljena su priznanja i plakete radnicima kuće, ali i saradnicima koji su obeležili rad ove institucije..Plaketu za podršku dobilo je Ministarstvo kulture i informisanja, zatim Narodno pozorište za doprinos kulturi, Bojanu Suđiću...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.