Cene za ogrev stare, pelet sve traženiji

Izvor: RTS, 14.Avg.2018, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene za ogrev stare, pelet sve traženiji

Bez obzira na visoke temperature, polovina je avgusta pa domaćinstva već pripremaju ogrev za zimu. Najviše se prodaje ogrevno drvo, a sve je traženiji i pelet. Cene su stare, ali je zbog dugog kišnog perioda, kvalitet drva nešto lošiji nego lane.
Građani najviše traže bukovinu, ali dobro se prodaje i hrast i bagrem. Valja kupiti ranije kako bi se drva malo i prosušila.

"Za jednu sezonu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je 12 kubika za jednu porodicu otprilike dovoljno", kaže jedan kupac i dodaje da je za to potrebno uštedeti oko 500 evra.
Oni koji se greju uz pelet navode da kupuju od tri i po do četiri i po tone, što je negde oko 15-16 metara drva.
Većina građana ogrev kupuje u manjim količinama, najčešće dva-tri kubika, a najviše pet kubnih metara.
Mnogima je ostalo ogreva od prošle grejne sezone jer je zima bila blaga. Iako je ceo jul bilo kiše koja je stopirala seču, ponuda je za sada dobra, a cene su na prošlogodišnjem nivou.
Kubik košta od 35 do 40 evra, a u Beogradu i većim gradovima ide i do 55 evra. I pelet je još po staroj ceni. U zavisnosti od proizvođača, za tonu treba izdvojiti od 180 do 200 evra.
"Veliko je interesovanje za pelet, imamo prošlogodišnjih zaliha. Inače stižu i nove količine, uplatili smo dosta peleta, tako da ne bi trebalo da ima ikakvih problema što se tiče snabdevanja", kaže Tanja Aprcković sa stovarišta "Kopaonik ogreva" u Beogradu.
Ugalj se za sada slabo prodaje, a slaba je i ponuda. Cene domaćeg uglja miruju, nisu menjane već četiri godine. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.