Cene voća i povrća miruju do kraja leta

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene voća i povrća miruju do kraja leta

BEOGRAD - Cene povrća i voća u Srbiji trenutno miruju i do kraja leta neće značajnije skakati, izjavio je saradnik u Centru za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

Smanjen obim ponude i skok cena kod nekih vrsta povrća zabeleženi su zbog prelaza potrošnje povrća proizvedenog u plastenicima i staklenicima na povrće gajeno na njivama, odnosno u baštama, rekao je Stanković.

"Proizvodnja iz plastenika i staklenika je u većoj meri >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potrošena, a još nije stigao pun rod proizvodnje iz bašti", ukazao je Stanković.

Ovaj stručnjak PKS je kazao da uz pomenuti ciklus u proizvodnji, na skok cena uticao i drugi faktor, "elementarne nepogode", odnosno velike vrućine.

"Proizvodnji je najmanje pogodovao topli vetar 'fen' koji je, i pored toga što povrtari vredno zalivaju svoje povrće, delimično stvorio problema i naneo štete proizvođačima", naveo je Stanković Stanković, međutim, smatra da "će sve to da se oporavi".

"Važno je da usevi nisu oštećeni i ne treba praviti oko toga neki veliki problem", naglasio je Stanković.

"Mislim da će ove kiše stabilizovati tu proizvodnju i da će ponuda u veoma kratkom roku biti obnovljena, što će doprineti da se cene stabilizuju i vrate na pređašnji nivo", istakao je ovaj stručnjak.

Stanković je kazao da se kod voća radi o drugom problemu, budući da ga je ugroyio i grad, i to posebno u okolini Beograda - Grocka, Ritopek, Umčari.

"Problem je što su upravo ti regioni veći proizvođači voća", kazao je Stanković, dodajući da svi ti rezultati oštećenja tek treba da budu sabrani, ali da će Beograd svakako imati nešto manju ponudu voća.

Stanković je objasnio da se to posebno odnosi na kajsije i verovatno breskve, koje su posebno oštećene u Grockoj, gde je zabeleženo i oštećenje jabuka.

Stanković je kazao i da je "šteta što se ovo (elementarne nepogode) desilo, jer su svi signali ukazivali da će ovo biti rodna godina".

"Posle ovih kiša poljoprivreda će se oporaviti, ali će se teško oporaviti voće koje je oštećeno, a pojedina stabla verovatno neće imati rod i u narednoj godini", primetio je Stanković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.