Cene mesečnih karata vraćaju se na stari nivo

Izvor: RTS, 13.Jan.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene mesečnih karata vraćaju se na stari nivo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je doneta odluka da se cena gradskog prevoza u glavnom gradu ne povećava, odnosno da se cene karata vrate na stari nivo koji je važio u prethodnom tarifnom sistemu.
Većina cena po kojima je do sada plaćan prevoz ostaće ista, odnosno novine koje su bile predviđene novim tarifnim sistemom, a koje su u vezi sa mesečnim markicama, neće zaživeti, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradonačelnik Siniša Mali.

Takvu odluku je, rekao je Mali, doneo Grad Beograd u dogovoru sa Vladom Srbije.
Iznos od 407 dinara godišnje se odnosi za prevoz penzionera starijih od 65 godina, precizirao je gradonačelnik, a cene se neće menjati ni za studentske markice.
"Cena karata se neće menjati u odnosu na prethodni sistem", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Skupštini grada, prenosi Tanjug.
Očekuje da na nekoj od narednih sednica Vlada donese odluku da zaposlenima u javnim preduzećima i državnim ustanovama u Beogradu poslodavac kupuje mesečnu markicu, a ne isplaćuje novac, kao što je to bilo do sada.
Na taj način bi se, kako je ocenio, prihodi GSP-a povećali, što treba da omogući da u dužem periodu sistem bude održiv i da se cene na duži rok ne povećavaju.
Prema njegovim rečima, ovo je primer kako Vlada Srbije i lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Beograd, mogu zajedno da rade i štite socijalno ugroženo stanovništvo.
"Krajem decembra smo predstavili novi tarifni sistem koji ima ekonomsko opravdanje sa stanovništa Grada, ali imajući u vidu preporuku Vlade i pomoć premijera, uspeli smo da pronađemo način da zaštitimo najugroženije tako da se cene prevoza neće povećavati", rekao je Mali.
Gradonačelnik Beograda je napomenuo da novine u tarifnom sistemu ostaju kada je reč o vremenskoj karti koja traje 90 minuta, trodnevnoj i petodnevnoj karti ostaju, kao godišnja karta koja će koštati kao 11 mesečnih karata.
Pojedinačna karta će, kako je i predviđeno novim tarifnim sistemom, biti ukinuta.
"Cene mesečnih karata vratiće se na stari nivo", podvukao je gradonačelnik i izrazio nadu da će na duži rok uspeti da se održi takav način funkcionisanja gradskog prevoza. On je apelovao na sve građane da redovno plaćaju karte.
To je, kako je rekao, neophodno da bi se pokrili troškovi funkcionisanja javnog prevoza u Beogradu koji iznose 900 miliona dinara na mesečnom nivou, a prihodi su 760 miliona dinara.
Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je juče od gradonačelnika da se ne povećava cena karata za penzionere, kako je to bilo predviđeno novim tarifnim sistemom koji je trebalo da stupi na snagu 1. februara.
Prema tom sistemu, penzioneri koji imaju primanja do 10.000 dinara vozili bi se potpuno besplatno, oni sa penzijom od 10.000 do 25.000 za 407 dinara godišnje.
Penzioneri koji imaju penzije od 25.000 do 50.000 dinara plaćali bi 990 dinara mesečno, a oni sa više od 50.000 – 1.495 dinara mesečno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Cene gradskog prevoza ostaju iste, uvodi se vremenska karta!

Izvor: Press, 13.Jan.2015

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je doneta odluka da se cena gradskog prevoza ne menjaju, ali će ipak biti ukinuta pojedinačna karta. . Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da cena prevoza...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.