Cena nije previsoka

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nije previsoka

BEOGRAD - Na prozivku ministarke za Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović da je cena radova na obilaznici oko Beograda neprimereno visoka, građevinari odgovaraju da ona nije stručna da o tome govori.

Naime, Kalanovićeva je uporna u tvrdnjama da je cena obilaznice oko srpske prestonice "neprimereno visoka" i tvrdi da će za sumu koja je utrošena za izgradnju 7,7 kilometara obilaznice biti izgrađene stotine kilometara u Vojvodini. Iako nije prozvala nikoga poimenice, očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da su kritike upućene na adresu Ministarstva infrastrukture.

Ratomir Todorović, direktor Građevinskog preduzeća "Planum", inače glavni izvođač radova na obilaznici, strahuje da bi ministarkin "račun" mogao da "zakoči" isplatu dugovanja za posao koji je već završen.

MRKONJIĆ: TO SU GLUPOSTI

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, odgovarajući na tvrdnje Kalanovićeve o previsokoj ceni za radove na obilaznici, kaže da "poslednji put komentariše takve gluposti".

- Cena radova na obilaznici između Orlovače i Železnika je realna, a svako ko misli da nije tako, a učestvuje u realizaciji projekta, neka to dokumentuje i podnese prijavu protiv izvođača radova. Nemoguće je upoređivati radove u ravničarskom i brdovitom terenu. Pa i u Vojvodini je na različitim lokacijama različita geologija i suludo je praviti takva poređenja. Projekti su definisani i tvrdim da je posao urađen korektno - kaže Mrkonjić.

- To je izuzetno skupa trasa zbog teškog terena, jer su velike petlje koje idu sa mosta na tunel i sa tunela opet na most, pa na slabo nosivo tlo. Najlakši tunel je kroz čistu stenu, ali kad uđete u pesak i mulj onda ako zaustavljate radove morate da ih konzervirate da već urađeno ne propadne. To je vanredno skupo. Kalanovićeva nije stručna da o tome govori i ne može da daje takve izjave i njima uzbunjuje javnost - ističe Ujdur, dodajući da nema ni najmanje sumnje da je na obilaznici bilo zloupotreba i naduvavanja cena radova.

On objašnjava da zavisno od terena, cena radova po kilometru može da se razlikuje i do pet-šest puta.

- U ravničarskim područjima kao što su Vojvodina i Preševska dolina, kilometar puta može da košta dva do tri miliona evra, a u Grdaličkoj klisuri između 14 i 15 miliona - naglašava Ujdur.

ali kad uđete u pesak i mulj onda ako zaustavljate radove morate da ih konzervirate da već urađeno ne propadne. ????

A ovaj je "kompetentan"...do mojega.

Pre bilo koje gradnje se tacno zna nasta ce na kom METRU trase na de nadje, a ne posle "JAO MULJ!".

PARE SU UKRALI I TI NEMA ZBORA.

1km auto puta (4 trake) u US kosta $1.000.000, a ne $5.000.000 kao u Srbiji.

Planu" bi sada da napacuje onoliko koliko im se prohte.

Ugovorena cena je ugovorena cena. Ko ih "sisa" sto se prkcu u posao o kome POJMA NEMAJU!

Gradjevinari i ministarstvo infrastrukture da manje melju a brze i kvalitetnije grade.To kako gradjevinari prave nase puteve,nama je mnogo dobro poznato.Ne dodju do kraja a pocetak se raspada,fuseraj je nemoguc jos od projekta.Onaj ministar ,da ne pravi puteve do crne gore.Nego puteve po Srbiji.Pozdrav od nekopententnog rasejanja(bar mi znamo sta su belosvetski putevi i autoputevi)......

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.