Cena letovanja   niža i za  25 odsto

Izvor: Blic, 24.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena letovanja niža i za 25 odsto

Letovanje u postsezoni ove godine biće izuzetno povoljno. Cene letnjih aranžmana za septembar znatno su niže i to za 15 do 25 odsto u odnosu na one u glavnim letnjim mesecima. To važi za sve vodeće destinacije, a posebno za Tursku i Egipat.



Pojedine agencije planiraju da do popularnih turističkih destinacija organizuju ture do kraja oktobra, pa će oni koji u to vreme mogu da putuju, moći da letuju za relativno malo novca. Pored popusta, agencije nude i razne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pogodnosti za putnike kao što su 50 odsto niže cene za drugu osobu koja putuje, gratis aranžmani, kao i popuste za avionske karte za decu. Pretpostavlja se i da će Crnogorsko primorje zbog najavljenih sniženja biti dobro posećeno u postsezoni.

Aleksandar Vučković iz turističke agencije „Argus turs” kaže da je u svakom slučaju uobičajeno da u septembru cene aranžmana padnu.

- Septembar je budući da je u pitanju postsezona uvek nešto jeftiniji. Kod nas i nema mesta za Grčku u septembru. Za destinacije u Tunisu i Egiptu su cene nešto niže, a popusti su od 20 do 25 odsto. Na primer, ono što je koštalo 400 ili 420 evra, sada košta 370 evra - objašnjava Vučković i dodaje da je interesovanje za ovaj period jako dobro.

Svi turistički radnici mahom naglašavaju da je ova turistička sezona slabija od prethodne, što je i dovelo do toga da hotelijeri spuštaju cene.

- Cene aranžmana su tako najviše išle dole u julu i avgustu, a septembar je uvek malo slabiji kada je interesovanje u pitanju - kaže Vučković.

Najbolje su se kao i prošle godine prodavali aranžmani za letovališta u Grčkoj, pa zatim u Turskoj i Crnoj Gori, dok se očekuje da u postsezoni Egipat i Tunis budu udarni.

I u agenciji „Džoli travel” ističu da letovanje za one koji budu mogli da se odmaraju u postsezoni nikada nije bilo jeftinije.

- Za Grčku i Tursku su cene zaista svedene na minimum. Za Grčku, na primer, ima aranžmana od 189 evra gde je uračunat avionski prevoz i najam apartmana, dok je za decu letovanje gratis. S druge strane, tu su i aranžmani za Tunis za 225 evra uz besplatan smeštaj za decu - ističe Tijana Obradović iz agencije „Džoli”.

Ona dodaje da su i luksuzni hoteli, pogotovu u Turskoj, sada znatno jeftiniji, te da je cena prepolovljena i kreće se od 615 evra po osobi.

- Tu je i kompletno letovanje za porodicu u Turskoj od 800 evra. U suštini, broj putnika se nije bitno smanjio u odnosu na prošlu godinu, ali je primetno da turisti biraju jeftinije aranžmane, verovatno zbog krize - kaže Obradovićeva.

„Kon Tiki” je takođe nedavno izbacio svoju specijalnu ponudu za septembar, a ture će se praviti do kraja narednog meseca.

- Sve specijalne ponude su u opticaju. Popusti za Egipat su zaista veliki, dok su, na primer, za Grčku aranžmani niži za 100 evra po osobi. Nudimo i ostale povoljnosti kao što su besplatna letovanja za decu, a ponegde je moguće dobiti popust za avionsku kartu za dete - objašnjava Ivana Obućina iz agencije „Kon Tiki”.

U agenciji „Big blu” kažu da se aranžmani za septembar prodaju dosta dobro, te da će oni, na primer, za Tursku praviti ture do polovine oktobra.

- Grčka je uglavnom rasprodata, a što se tiče Tunisa i Egipta, cene još stagniraju, ali za ove destinacije sezona tek počinje. U suštini, cene za postsezonu su niže za 15 odsto, a u drugoj polovini septembra biće i do 20 odsto - ističu u agenciji „Big blu”.

U agenciji „Folou mi” kažu da su zadovoljni proteklom turističkom sezonom, te da će letnji aranžmani biti aktuelni do polovine septembra, kada kreću putovanja za vodeće gradove Evrope.

- Zadovoljni smo ovogodišnjom tražnjom za putovanjima, a i za period postsezone ne očekujem veći pad - navode u ovoj agenciji.

Na Budvanskoj rivijeri gde trenutno boravi 40.000 registrovanih gostiju, hotelijeri i vlasnici privatnog smeštaja nižim cenama i do 30 odsto pokušavaju da zadrže dobru posetu turista i u septembru.

U hotelima Hotelsko-turističkog preduzeća „Budvanska rivijera”, „Slovenska plaža” i „Aleksandar” u Budvi i „Palas” i „Kastel lastva” u Petrovcu na Moru cene polupansiona u postsezoni biće niže od 20 do 30 procenata u odnosu na dosadašnje u glavnoj turističkoj sezoni. U kompaniji „Montenegro stars” u čijem sastavu posluju hoteli „Splendid” i „Montenegro” u Bečićima i „Blus star” u Budvi cene su u odnosu na glavnu turističku sezonu niže od 20 do 30 odsto.

Polupansion na Zlatiboru od 1.590 dinara

I na Zlatiboru od 1. septembra primenjivaće se novi cenovnici. Najjeftiniji pansionski aranžman nudi Studentsko oporavilište „Ratko Mitrović” po ceni od 2.133 dinara dnevno za smeštaj u dvokrevetnoj sobi, dok je nešto skuplje odmaralište „Dunav” u kome se odmor može priuštiti za 2.300 dinara po danu boravka.



Najniže cene za polupansionski smeštaj nudi hotel „Palisad” gde ova usluga varira od 1.590 do 3.590 dinara. Polupansion u „Visu” i „Olimpu” treba platiti po 2.800 dinara, u „Zelenkadi” 2.480, u „Prezidentu” 2.555, a u „Satelitu” od 3.200 do 3.600 dinara. Najskuplji je hotel „Mona” gde polupansionski aranžman u dvokrevetnoj sobi košta 4.100 dinara.

U Specijalnoj bolnici „Čigota” septembarski odmor koštaće turiste od 3.135 do 3.900 dinara dnevno, s tim što ova ustanova nudi sedmodnevni paket u koji je uključen program za mršavljenje, i to po ceni od 25.790 do 31.860 dinara.

Mada se zvanično zakup kuće ili apartmana kreće od 2.000 do 5.000 dinara, oni se na licu mesta mogu iznajmiti i za osetno manje para. Isti je slučaj i sa sobama prve i druge kategorije koje trenutno koštaju od 700 do 1.200 dinara po danu boravka, dok je boravak u istom smeštaju praćen pansionskom uslugom 2.300 dinara.

- Vlasnici apartmana su kasno reagovali sa pojeftinjenjem, jer očito nisu pratili kretanja na turističkom tržištu. Snižavanje cena u minut do dvanaest je nepopularno jer nema efekta, jer gosti koji dolaze u jesen na Zlatibor, ostaju najduže četiri dana. Neke koristi od toga bilo bi da je ono najavljeno na primer u maju. Već smo na kraju leta kada je većina građana okončala ili barem isplanirala svoje godišnje odmore - kaže Milija Gačić, direktor turističke agencije „Aniturs”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.