Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celodnevne restrikcije vode u Čačku

Čačak -- Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević uveo je danas mere dodatne restrikcije vode u tom gradu zbog nestostatka vode.

Nivo reke Rzav za poslednjih 15 godina nije bio toliko nizak. Sušna godina tako je doprinela da pet opština koje se snabdevaju vodom iz najčistije reke u Srbiji bude ugrožena vodosnabdevanjem. Najugroženije opštine su Čačak i Požega, čiji su gradski rezervoari vode gotovo prazni, ali i u ostale tri opštine situacija je takođe alarmantna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Komunalna preduzeća apelovala su na racionalno korišćenje vode, ali dok u pojedinim delovima grada nema vode, u drugim se zalivaju bašte ili peru automobili, pa čak i autobusi.

Predviđeno je da se voda planski isključuje na po 24 sata u određenim delovima opštine. Razlog je poremećaj u snabdevanju vode iz Javnog komunalnog preduzeća "Rzav" iz Arilja, koje je smanjilo isporuku vode Čačku za 30 odsto zbog nedostatka vode u reci.

Ekološka inspekcija Arilja upozorava da smanjenje biološkog minimuma u reci može ugroziti biljni i životinjski svet u reci.

Danas u osam sati isključena je na 24 sata voda u seoskim mesnim zajednicama Prijevor i Trbušani. Prema odluci gradonačelnika, isključenja će se ciklično nastaviti do stabilizacije u vodosnabdevanju.

Stanojević je juče doneo prvu restriktivnu meru zabrane polivanja parkova, bašti i pranja ulica i automobila.

U čačanskom vodovodu ističu da, zbog smanjenog pritiska vode u sistemu, u visinskim delovima gradskih naselja Ljubić i Beljina i selu Rakova meštani nemaju vode i da će u toku dana biti problema u vodosnabdevanju stanova stambenih zgrada iznad trećeg sprata.

"Rzav" snabdeva vodom pet opština - Čačak, Gornji Milanovac, Lučane, Požegu i Arilje, koji imaju ukupno oko 200.000 potrošača i kojima je od ponedeljka smanjena isporuka vode.

Oni stvaraju dnevne zalihe vode, kažu meštani. "Kupanje, kad stigne voda, onda više iskoristim, ali nema baš pritiska da može da se izvrši kupanje, pa onda uglavnom u posudama, kaže jedna Čačanka.

Međutim, stanovnici u višim delovima grada ili višespratnicima imaju joša manje vode od ostalih, ali zato proizvođači vode i trgovci imaju koristi jer je, kako kažu, prodaja povećana za preko 50 odsto.

Direktor fabrike vode "Rzav" u Arilju Ljubo Lazović rekao je za B92 da je od nadležnog ministarstva zatražio odobrenje da se u reci Rzav smanji biološki nivoa reke Rzav dok se ne reše problemi u vodosnabdevanju pet gradova.

On je dodao da reka trenutno raspolaže sa protokom vode od 1.100 litara u sekundi, da biološki minimum iznosi 700 litara u sekundi, a da je 400 litara, koliko je ostalo za preradu vode, nedovoljno.

"To je kako bi, zaključili smo, izbegli posledice po zdravlje ili epidemiju zbog nedostatka vode u cevovodima. Najveći problem za vodosnabdevanje su prazni cevovodi", navodi on.

"To izazaiva velike probleme sutra kad se voda ponovo pusti i neki spoljni činioci mogu da izazovu neželjene efekte po zdravlje stanovništva", kaže on.

Međutim, Budimir Milić iz Udruženja ribolovaca Rzav u Arilju tvrdi da je biološki minimum najčistije reke u Srbiji već smanjen.

"Dozvola za privremeni vodozahvat, 15 god se ovako voda uzima, ona je istekla još pre dve godine i ništa se po tom pitanju ne radi. Mi se slažemo da je to veliki problem i treba da se rešava, ali ne tako da sada uništimo jednu reku i sve što nosi uz tu reku", kaže on.

Dugoročno rešenje u snabdevanju za celu zapadnu Srbiju već postoji, a na potezu je država. Naime, izgradnjom jezera i brana u Svračkovu i Rogama, pored pijaće vode, obezbedila bi se i električna energija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.