Čelična jaja mokrinskih kokošaka

Izvor: Politika, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelična jaja mokrinskih kokošaka

Stevan Prodanov, sin višestrukog šampiona Jefte Prodanova, pobednik Svetskog prvenstva u tucanju vaskršnjim jajima

Mokrin – Živica Blažić i Stevan Prodanov izlaze na veliku binu Varoškog trga. Dlanovi im se znoje, srca ubrzano kucaju. Obojica su bivši šampioni. To unosi dodatnu napetost u finalni okršaj. Posežu za „oružjem” – farbanim uskršnjim jajima.

– ...I titula ostaje u porodici Prodanov – uzvikuje sudija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok Stevan pobedonosno širi ruke.

Da bi pronašao ono s najjačom ljuskom, Prodanov je obišao na desetine kokošinjaca i o zube kucnuo više od 15.000 jaja. Šampionsko je, na kraju, našao u sopstvenom dvorištu.

– Najteže mi je bilo u osmini finala, kada sam se sastao sa svojim rođenim bratom Dušanom. Obojica smo odabrali jaka kokošija jaja, pa sam se plašio da će pući i jedno i drugo – veli Stevan Prodanov.

U odabiru mu je pomogao otac Jefta Prodanov, višestruki pobednik Tucanijade.

– Ako se ceo naježim kada jaje kucnem o sekutiće, odmah ga nosim kući. Do Tucanijade sakupim i do 300 komada čeličnih. Sve ih čuvam do Velikog petka u stražnjoj sobi, ispod kreveta moje majke. Tu su najbezbednija. Potom ih farbamo, testiramo i biramo ono najjače – kaže za „Politiku” Jefta Prodanov.

On, kao i dosad najuspešniji učesnik manifestacije Miodrag Prodanović Peka, ove godine su odustali od takmičenja jer je, kako kažu, krajnje vreme da na pobednički tron sednu mlađi.

I tako je i bilo. Prodanova je nasledio sin, a Prodanovića ćerka Mila, koja je pobedila u kategoriji juniora.

– Ovo je drugi put da učestvujem na takmičenju. Prošle godine sam bila treća, a sad prva. Sjajno se osećam, a tata je veoma ponosan – prokomentarisala je kroz suze ova desetogodišnjakinja.

– Oba mokrinska svetska prvenstva, nadmetanje guskova i tucanje farbanim jajima, „patentirao” je seoski lekar Bogdan Seđakov. Cenjeni doktor nije imao svoju porodicu, pa je voleo da drugoj deci pruža radosti. U tradicionalno kuckanje jajima uneo je novine, pa i male prevare. Njemu u čast, Radovan Popov i ja smo 1991. ozvaničili takmičenje. Tada su uvedena i oštra pravila po kojima je zabranjeno korišćenje takozvanih „krštenih” jaja – priča za naš list jedan od organizatora takmičenja, Dragoljub Badrljica.

– Pripreme za Uskrs u Mokrinu su vrlo ozbiljne. Domaćice svake godine ofarbaju oko 150.000 jaja. Obeležavanje praznika počelo je još u petak, kada su se na mokrinskom sokacima meštani takmičili u preskakanju vatre, zvane lazarica. Priređene su pesničke i književne večeri, liturgije, turnir u fudbalu... Težimo tome da iz godine u godinu takmičenje podignemo na viši nivo. Ovaj put imali smo oko 200 takmičara koji su stigli iz svih krajeva Srbije, ali i iz Ljubljane, Toronta, Moskve, pa i Kuvajta – kaže predsednik MZ Mokrin Goran Dumitrov.

Silvija Miletin

[objavljeno: 20/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Čelična jaja mokrinskih kokošaka

Izvor: Mondo, 20.Apr.2009, 11:37

Živica Blažić i Stevan Prodanov izlaze na veliku binu Varoškog trga. Dlanovi im se znoje, srca ubrzano kucaju. Obojica su bivši šampioni. To unosi dodatnu napetost u finalni okršaj. Posežu za „oružjem” – farbanim uskršnjim jajima.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.