Izvor: B92, 17.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući na obećane kuće u Banatu

Jaša Tomić -- Skoro dve godine nakon poplava u Jaši Tomiću, mnoge porodice i dalje čekaju na useljenje u nove kuće ili stanove.

U mesnoj zajednici smatraju da je za kašnjenje odgovorna država, odnosno Ministarstvo za kapitalne investicije, dok u ovom ministarstvu kažu da su za kašnjenje krivi tehnički problemi i neodgovorni izvođači radova.

Tokom poplava 2005. bez kuće je, samo u selu Jaša Tomić, ostalo nekoliko stotina porodica. Jedna od njih je i Kristina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kostić čija kuća je tokom poplave potpuno srušena. Prvo vreme nakon poplave je živela kod rođaka, da bi nakon toga uz pomoć porodice preuredila malenu šupu u kojoj i sada, dok čeka da njen stan bude završen, živi.

"Tu mi je sve, i kujna i kupatilo i spavaća i sve. U dvorištu imam vodu, kupatilo nemam, a kad hoću da se okupam idem kod dece i tako", kaže Kostićeva.

Iako je veći deo kuća i zgrada u Jaši završen, njoj to ne znači puno. Njenu sudbinu deli još oko osamdeset porodica iz Jaše koje čekaju zavrsetak radova na zgradama ili kućama, kažu u mesnoj zajednici.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Jaša Tomić Mirko Škipina, međutim, nije mogao dati odgovor na pitanje zašto se kasni sa završetkom radova.

"Odgovor na to pitanje može dati jedino Ministarstvo za kapitalne investicije i ministar Velimir Ilić, pošto je sve ugovore za izgradnju svih ovih objekata sa izvođačima potpisivalo ministarstvo za kapitalne investicije", kaže Škipina.

U Ministarstvu je međutim rečeno da oni svoj deo obaveza redovno izmiruju. Po njima je tokom izgradnje pojedinih zgrada u Jaši došlo do tehničkih problema čije rešavanje je odužilo izgradnju, dok je za nezavršene kuće u Busenju, tvrde oni, odgovoran izvođač.

Izveštaču B92 je rečeno da se radi na rešavanju ovih problema, tako da će, kako najavljuju, ljudi koji su ostali bez kuća uskoro moći da se usele u svoje nove domove, ali bez preciziranja kada će tačno to biti i učinjeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.