Čeka nas pakao: Arktički led se topi rekordnom brzinom!

Izvor: NaDlanu.com, 14.Sep.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka nas pakao: Arktički led se topi rekordnom brzinom!

Arktički se led topi rekordnom brzinom, a volumen mu je trenutno najmanji u poslednjih 30 godina otkako se uz pomoć satelitskih snimaka meri njegova količina.

Naučnici su zabrinuti jer, smatraju, ovakav razvoj događaja vodi prema globalnoj klimatskoj katastrofi. Uticaj sve bržeg topljenja leda na život na Zemlji vidljiv je kroz sve veća sušna letnja razdoblja koja se smenjuju s olujama razorne snage i sve ekstremnije zimske uslove.Jedan od istraživača spomenutog instituta, dr. >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Edmond Hansen, smatra kako je ovo čak i najveće otapanje leda u poslednjih 1.500 godina. "Ovo je stvarno neverovatno i to je velika i dramatična promena. Ovo nije kratkoročni fenomen, ovo je postao rastući trend. Gubi se sve više i više leda i otapanje se ubrzava. Kad pogledate grafove i zapažanja, odmah vam je jasno što se događa", kazao je. Stručnjaci kažu kako otapanje leda ne teče proporcionalno već se povećava obrnuto proporcionalno količini leda - baš kao što se i kockica leda kad je ubacite u čašu vode prvo topi sporije, a onda sve brže i brže što se njen volumen smanjuje.Dr. Sebastian Gerland, također jedan od znanstvenika iz Norveškog polarnog instituta (NPI), pojasnio je princip ubrzanja topljenja leda: "Bela površina koja reflektuje sunčeve zrake sve je manja, a tamna morska koja ih apsorbuje je sve veća. S većom apsorpcijom more postaje sve toplije, što uzrokuje sve brže topljenje leda".Prema nekim procenama Arktik bi bez leda mogao ostati do 2080. godine, a naučnici strahuju da bi, s obzirom na njegovo sve brže topljenje, taj trenutak mogao stići i mnogo, mnogo ranije.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.