Izvor: Blic, 13.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceh plaćaju osiguranici

Ceh plaćaju osiguranici

BEOGRAD - Civilni osiguranici koji se leče na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu uz overeni uput nadležne lekarske komisije i filijale zdravstvenog osiguranja ne plaćaju lečenje u toj ustranovi jer te troškove pokriva Republički zavod zdravstvenog osiguranja - kaže za 'Blic' dr Zoran Vesić, savetnik u tom zavodu.

Međutim, dodaje, oni koji po svojoj volji žele da se leče u toj eminentnoj ustanovi, troškove pokrivaju sami. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ali, kako kaže jedna poslovica: 'Planine koje iz daljine izgledaju plave, izbliza su zelene'.

- Osnovni dug Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, prema VMA, ne računajući kamate iznosi 800 miliona dinara, drugim rečima, uputi filijala republičke zdravstvene kase, imaju istu težinu kao i čekovi bez pokrića - kaže za 'Blic' načelnik VMA, general-pukovnik prof. dr Momčilo Krgović, uz opasku da to nikako ne bi smelo da ima posledice po bolesnike koji nisu kumovali nerešenim dužničkim odnosima između civilnog i vojnog osiguranja.

Iskustvo koje je ovih dana, nakon operacije na VMA , imao civilni osiguranik I.M. (40), govore da nerešene odnose civilnog i vojnog zdravstvenog osiguranja što pre treba rešiti.

Naime, ovom pacijentu je pre sedam dana na VMA obavljena operacija štitne žlezde, za koju je on prethodno uplatio deo troškova (51.000 din), kako su predračun uradile nadležne službe. Međutim, pre nego što će izaći iz ove ustanove, rečeno mu je da mora da doplati još oko 40.000 dinara. Nažalost, on te pare jednostavno - nema. - Prihvatio sam da troškove platim iz svog džepa, jer mi je rečeno da filijala Pančevo, kojoj pripadam, duguje 32 miliona dinara VMA, međutim konačni obračun troškova lečenja prevazilazi moje moći i jednostavno nemam odakle da to platim - kaže za 'Blic' I.M, koji je uz to još i na dijalizi, što je najverovatnije uvećalo troškove njegovog lečenja.

Besparica je najteže pogodila zdravstvo, kako lekare i bolesnike tako i ustanove koje često kubure s plaćanjem utrošene vode i struje, a nisu, kao drugi, u situaciji da drže 'prst na dugmetu' i isključe neurednog platišu.

Ipak, životno ugroženog bolesnika nijedna medicinska ustanova nije vratila i na tome im treba odati priznanje, međutim rešenje za međusobna potraživanja vojnog i civilnog osiguranja mora se što pre naći, kako se ne bi dogodilo da nekoga drže na odeljenju jer nema para da plati lečenje. Z.D.Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.