Časni krst iz Jerusalima dolazi u Livno

Izvor: RTS, 02.Nov.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časni krst iz Jerusalima dolazi u Livno

Spomen-kapela Ognjene Marije u Livnu biće bogatija za Časni krst iz Jerusalima – dar Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U spomen na 1.600 livanjskih Srba koje su pobile ustaše 1941. godine, na sedamnaest stratišta, uručiće ga hodočasnici iz Beograda i Velike Hoče, srpske enklave u Metohiji.
Časni krst se već četrnaest leta izrađuje prema nacrtu 44. naslednika Save Nemanjića, Njegove svetosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pavla.

Oslikan se osveštava u Jerusalimu, a potom sa blagoslovom patrijarha Irineja nosi u mesta stradanja srpskog naroda. Nošen od Jasenovca, Jadovna i kroz druga mesta eparhije Srpske pravoslavne crkve, Časni krst bio je, podsetimo, i na čelu Spasovdanske litije u prestonici.
Predaće ga, sa Gramatom i Jevanđeljem, verujući koji su se iz beogradskog Vaznesenjskog hrama uputili u Livno.
"Vodimo se rečima Simeona Mirotočivog oca Svetog Save koji kaže: 'Ako ne znate odakle se proteže vaša zemlja onda potražite humke vaših predaka i oni će vam sami kazati'. Nošenje ovog Časnog krsta nama znači da se održava veza sa nama dole koji živimo i nama koji boravimo ovde i daje nam nadu jednu veliku veru i nadu, jer upravo ovaj Časni krst je simbol stradanja i simbol Vaskrsenja", rekao je predsednik Udruženja "Marija livanjska" Nikola Petrović
U Eparhiju bihaćko-petrovačku sa hodočasnicima iz Beograda putuju i mladi iz Velike Hoče, enklave u čijem je centru spomenik žrtvama albanskih terorista iz 1999. godine.
Jedna od njih je i Viktorija iz Velike Hoče – mesta na Kosovu u kojem živi 600 Srba.
"Čast mi je što idem na ovo putovanje, jer je i u Hoči podignut spomenik stradalim Srbima", izjavila je Viktorija.
Uz Časni krst biće darivana i Plaštanica koju su uradile monahinje u manastiru Presvete Bogorodice Kazanske u Rusiji, a predaće je sestre fruškogorskog manastira Petkovice.
Učesnici pokloničkog putovanja obići će u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj kuću Gavrila Principa i manastire Rmanj, Veselinje i Mednu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.