Čašćavanje uvredama levičara i desničara

Izvor: Danas, 15.Mar.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čašćavanje" uvredama levičara i desničara

Beograd - Dok je sa desne strane Timočke ulice u kojoj se nalazi Odeljenje za rehabilitacije Višeg suda u Beogradu dopiralo navijačko skandiranje "Živela carevina Rusija", sa leve strane su na tečnom ruskom poručivali "Fašizam neće proći". Na desničarske pokliče "Milan Nedić" sa levice su dobacivali "fašista". Povod za jučerašnji "sastanak" ideoloških protivnika bilo je drugo ročište u postupku rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom nacističke okupacije Milana Nedića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Kao i prilikom prvog ročišta, više desetina građana se okupilo ispred zgrade Višeg suda u Beogradu, kako bi iskazali svoje mišljenje o onom što se događalo unutra. Protestanti su bili podeljeni u dve grupe, koje je, osim ideološkog jaza, delio i kordon policije. "S Pavelićem se družio, Hitlera je služio", "bando crvena", "narkomani" i neizostavno "ustaše", neki su od pristojnijih pokliča koji su juče ujutru mogli da se čuju ispred Višeg suda. Izuzev uzajamnih uvreda, većih incidenata nije bilo.

A unutar suda veće je saslušalo Bosiljku Kujundžić, odnosno monahinju Jevrosimu iz manastira Trojeručica, koja je svedočila o odnosu Nedićeve vlade prema izbeglicama iz Nezavisne Države Hrvatske.

Prema njenom svedočenju, Milan Nedić je bio odgovoran što su ona i veliki broj druge dece koji su se nalazili po nemačkim logorima pušteni i udomljeni u beogradskim porodicama. Kako je navela, u logorima nije bilo pripadnika Nedićeve straže, već isključivo nemačkih vojnika.

Zoran Živanović, advokat podnosilaca zahteva za rehabilitaciju, zatražio je od suda da iz spiska dokaza izuzme zapisnik sa saslušanja Milana Nedića koji je sprovela Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih saradnika.

- Taj zapisnik je nepouzdan kao dokaz jer nije celovit. Dodatno, na njemu se ne nalaze potpisi Milana Nedića i ljudi koji su ga ispitivali zbog čega smatramo da taj dokument nije validan - rekao je Živanović. On je ponovio, a sud uvažio, zahtev za dostavu dokumentacije koju poseduje Arhiv Srbije.

Postupak rehabilitacije Milana Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Naredno ročište je zakazano za 23. maj kada bi sud trebalo da sasluša istoričare Bojana Dimitrijevića i Nikolu Milovančeva.

Čavoški ipak ne može u sudnicu

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški iznenadio je sudsko veće kada se juče pojavio u sudnici. Naime, kako su podnosioci zahteva za rehabilitaciju njega naveli kao jednog od svedoka, zakon mu ne dozvoljava da prisustvuje ročištima. Njegovo prisustvo je objasnio advokat Zoran Živanović obrazloženjem da ga skidaju sa liste svedoka. Ipak, Čavoški je ipak zamoljen da napusti sudnicu pošto sudsko veće u budućnosti može po službenoj dužnosti da odluči da ga pozove kao svedoka.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.