Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čas za slobodu govora

Alternativno nadmetanje iz oratorstva u znak protesta zbog cenzurisanja đačkih beseda

Prvi put u Beogradu održaće se alternativno đačko nadmetanje u govorništvu. Biće to zapravo javni čas iz oratorstva za maturante koji ne pristaju na cenzurisanje beseda. Organizovaće se 25. aprila u nekoj od institucija kulture grada Beograda, i to u organizaciji Svetlane Gradinac koja u beogradskoj Pravnoj poslovnoj školi predaje retoriku i srpski jezik i književnost.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ove godine neću učestvovati u organizovanju ni školskog ni Republičkog takmičenja iz besedništva ukoliko se ne ukine član 10 Pravilnika o Republičkom takmičenju srednjih škola u besedništvu kojim se zabranjuje učenicima da na pomenutim nadmetanjima besede o aktuelnim političkim temama. Kako bih maturantima pružila mogućnost da slobodno besede, odlučila sam da ovoga puta organizujem javni čas iz besedništva. Na tu svojevrsnu smotru pozvani su i studenti, kao i oni koji su već diplomirali a žele da pokažu svoja oratorska umeća i da na taj način podignu glas protiv zabrane slobode govora – objašnjava profesorka Gradinac, koja je učestvovala u organizaciji zvaničnih đačkih takmičenja iz besedništva otkako su pre 17 godina počela da se održavaju u Srbiji.

Ona upozorava da se pomenutim pravilnikom ograničava Ustavom zagarantovano pravo na slobodu govora i ističe da za to nema opravdanja pošto učenici pravno-birotehničkih i poslovnih škola u četvrtom razredu u okviru predmeta osnovi retorike i besedništva uče i političko besedništvo. Ukazuje i da je sloboda govora uslov svih uslova za besedništvo. Na to podsećaju i njeni đaci – maturanti. Među njima su i Zaga Savić, Nataša Vučinić i Milan Josić.

– Ako nam se ne dozvoli da slobodno besedimo neću učestvovati na školskom takmičenju, a samim tim neću ni imati priliku da se probijem i učestvujem na ovogodišnjem republičkom nadmetanju. Samo ću besediti na javnom času. Profesorka Gradinac radi profesionalno, a optužuju je da kvari omladinu. Tako je nekada i Sokrat optuživan što znači da je naša profesorka na pravom putu – smatra Zaga koja za javni čas priprema besedu o tome kako u teškim situacijama čoveka može da spase samo ideja.

I Nataša će besediti samo na javnom času, i to o „maminim i tatinim sinovima”, dakle, o aktuelnoj političko-sociološkoj temi. Njihov drug iz odeljenja Milan će takođe besediti na javnom času, ali će možda „iz prkosa, inata” izaći i na školsko takmičenje. Još, veli, nije odlučio da li će da govori o tome „šta je to pravda za Uroša” ili o tome da nema „ili – ili”, već samo „i, i”. Dakle, „i ćirilica i latinica” i „Zvezda i Partizan” i „Guča i Egzit”.

Da podsetimo, upravo je polovinom februara direktor Pravno-poslovne škole Beograd Slobodan Pavlović predložio da se đacima onemogući da besede o aktuelnim političkim temama što je na sednici Skupštine Zajednice ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljskih škola jednoglasno prihvaćeno i ubačeno u novi pravilnik o Republičkom takmičenju srednjih škola u besedništvu. Već 27. februara grupa stručnjaka uputila je na pomenuti pravilnik prigovor ministru prosvete Žarku Obradoviću, ali, kako kažu, iz Ministarstva im nije stigao nikakav odgovor. Uprkos negodovanju velikog broja nastavnika, univerzitetskih profesora, studenata i đaka, zabrana nije ukinuta.

Zato će sada đaci u Srbiji dobiti još jedno nadmetanje iz govorništva. U aprilu se, naime, organizuju školska nadmetanja sa kojih se najbolji učenici oratori kvalifikuju za (završno) Republičko takmičenje iz besedništva. Pravo učestvovanja na ovim takmičenja imaju učenici srednjih škola u kojima se uči retorika. Tako su u početku na republičkim nadmetanjima učestvovali i đaci filoloških gimnazija. U poslednje vreme ta takmičenja su „rezervisana” samo za učenike stručnih škola, dok „filolozi” imaju svoje susrete u besedništvu. Do odvajanja je došlo jer su prosvetne vlasti organizaciju takmičenja prepustile Zajednici ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljskih škola.

– Naša deca su za besede uzimala drugačije teme od njihovih vršnjaka iz stručnih škola, mada im mi nikada ništa nismo branili. Njih, međutim, ne interesuju političke, već filozofske teme – kaže profesorka Violeta Srbulj-Jelačić koja u Filološkoj gimnaziji u Beogradu predaje retoriku. Pojedini njeni učenici učestvuju i u nadmetanju iz duhovnog besedništva koje upriličuje otac Vladimir Zamahajev iz hrama Sv. apostola Petra i Pavla na Topčideru.

U Novom Sadu se već tradicionalno krajem februara organizuje još jedno nadmetanje iz retorike i to pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a u organizaciji Gimnazije „Svetozar Marković” u Novom Sadu. Namenjeno je pre svega učenicima vojvođanskih srednjih škola u kojima se ne uči retorika, ali mogu da se nadmeću i deca iz škola u kojima se izučava oratorstvo.

– Nas pomenuti pravilnik ne obavezuje, ali smo mi sami uspostavili propozicije koje zabranjuju pominjanje ličnosti involvirane u dnevnu politiku, kako niko ne bi mogao da nas tuži – objašnjava profesor filozofije u toj novosadskoj gimnaziji Aleksandar Krstić zadužen za realizaciju pomenute manifestacije.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.