Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carski rez biraju kao paket aranžman

Zašto buduće mame izbegavaju prirodni porođaj. – Akušer ne sme da gleda ni u kalendar ni u časovnik, kaže direktorka GAK „Narodni front”, dr Snežana Rakić

Četvrtina žena u Velikoj Britaniji porodi se carskim rezom, ali ne iz medicinskih razloga, već po svom izboru ili u dogovoru sa svojim lekarom, uoči praznika i godišnjih odmora. Zato bebe na svet stižu ranije nego što to priroda određuje, što za posledicu može da ima nedovoljno razvijena pluća i razne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bolesti. O ovome je nedavno pisao britanski dnevnik „Gardijan”, ali „moda” carskog reza, trese ceo svet. Svetska zdravstvena organizacija je apelovala da se carski rez radi isključivo iz medicinskih razloga i da procenat porođaja, koji se obave na taj način ne treba prelazi 10 do 15 odsto, što deluje nerealno. Jer, rekordnih 53 odsto porođaja u Brazilu se obavi carskim rezom, u SAD više od 30 odsto, u Evropi oko 23 odsto. Srbija je dostigla evropski prosek.

– Naše analize govore da se broj carskih rezova ustalio na 27 odsto – kaže za „Politiku” profesor dr Snežana Rakić, direktorka Ginekološko akušerske klinike (GAK) „Narodni front” u Beogradu, koja smatra da je „moda” carskih rezova u Srbiji prošla!

U GAK „Narodni front” ovaj procenat je i dalje visok, kako objašnjava, zbog činjenice da u ovo porodilište dolazi veliki broj žena sa rizičnim trudnoćama iz cele Srbije, gde je carski rez medicinski opravdano uraditi. Međutim, dr Rakić smatra da u manjim porodilištima procenat carskih rezova ne bi trebalo da bude tako visok, jer tamo stižu žene sa normalnim, fiziološkim trudnoćama.

– Žena ne može i ne treba da bira da li će se poroditi carskim rezom. To je jednostavno pravilo u socijalnom zdravstvu kakvo postoji kod nas, ali možda nije u privatnim porodilištima. Istina je da su se nekada činili ustupci i da je pacijentkinja išla na carski rez kada bi ga tražila. Danas se trudimo da pacijentkinje odgovorimo od takvih želja, jer u osnovi leži neobaveštenost. Žena pogrešno misli kako će uz carski rez „prespavati” porođaj i bolove, a rodiće dete. Niko joj ne kaže da rana od carskog reza boli tri puta više, nego da se porodila normalnim putem – kaže naša sagovornica.

Takođe, objašnjava, nijedna operacija u ginekologiji, ne komplikuje se kao – carski rez.

– Svima to izgleda kao jednostavna operacija, a može da izazove komplikacije: ozbiljna krvarenja, posle kojih može doći do odstranjivanja materice, pareze creva ili „zavezanih” creva (ileus), dugotrajno gnojenje rane, a najopasnije su embolije. Žene ne znaju da su deca rođena carskim rezom sklonija astmi i alergijskim reakcijama. Sve to valja staviti „na vagu” – podseća dr Rakić.

Strah od bola pri porođaju, sve kasnije godine u kojima se rađa, gojaznost, trauma zbog ranijeg teškog prirodnog porođaja – samo su neki od razloga zašto žene insistiraju na carskom rezu. U GAK „Narodni front”, brojku carskih rezova najviše povećava veliki broj porođaja iz veštačke oplodnje.

Javna je tajna da se u svim našim porodilištima ne samo carski rez, već i običan porođaj, često unapred dogovora sa lekarom – poznanikom ili „vezom”. „Namesti” se vreme kada svima odgovara – da se izbegnu praznici, poput Uskrsa ili Prvog maja, da doktor nije na kongresu ili godišnjem odmoru... I engleski lekari sve više „štimuju” svoj lični raspored sa terminima porođaja svojih pacijentkinja. Zato se bebe rađaju i nedelju do dve pre termina, što se, prema studiji objavljenoj u uglednom listu „Nju Ingland džurnal of medisin” smatra rizikom po zdravlje bebe.

– Pre nego što sam postala direktor, više od 10 godina sam bila načelnik porodilišta i mislila sam da napišem rad o načinu završavanja porođaja u odnosu na doba dana. Ko želi da se bavi porodiljstvom, odnosno, akušerstvom ne može da gleda ni u kalendar, ni u časovnik. Ne može porođaj da se započne onda kada mu nije vreme. Najbolje je da počne prirodnim putem. Ali, u Srbiji 60 odsto porodilja ne čeka kod kuće da počne porođaj. Eventualno to rade žene, koje su već rađale – navodi doktorka Rakić.

Dobra vest u ovoj priči je da, po rečima naše sagovornice, od kada je porođaj uz epiduralnu anesteziju postao rutinska procedura, mnoge porodilje koje i dođu sa idejom o carskom rezom se predomisle. To međutim, traži ozbiljan razgovor sa porodiljom, a mnogi lekari za to nemaju dovoljno vremena.

Klinika „Narodni front” i dalje je jedina, koja porodiljama naplaćuje 12.000 dinara epiduralnu anesteziju pri porođaju. Zbog te prakse, i sadašnja i ranija uprava bolnice, bila je kritikovana, ali to nije smanjilo broj porođaja u ovoj ustanovi.

– Nijedno porodilište osim našeg nema čak 60 odsto porođaja obavljenih uz epiduralnu anesteziju. Svi kod kojih je besplatno imaju samo do 12 odsto takvih porođaja. Ono što je besplatno ne mora da bude i dostupno. To žene znaju, kao što znaju da će u bilo koje doba dana i noći jedino u „Frontu” dobiti ovu vrstu anestezije. Svaka žena plati, a od tog novca finansiramo anesteziologa. To je antikoruptivna mera – kaže direktorka klinike.

-------------------------------------------------------------------------

Oko 200 žena majke postale posle 45. godine

– U „Narodnom frontu” je samo u poslednje dve godine porođeno oko 200 pacijentkinja koje su imale između 45 i 55 godina, koje su rodile bebe iz veštačke oplodnje. Imali smo i porodilju od 61 godine, kao i od 54. godine. Tu je carski rez neizbežan – kaže dr Rakić.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.