Izvor: B92, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carine na knjige sa Amazona

Beograd -- Iako se knjige po zakonu ne carine, građani koji ih naručuju putem sajta Amazon.com u poslednje vreme plaćaju i carinske dažbine.

Kurirska firma UPS korisnike usluga obaveštava da će im pošiljku dostaviti na kućnu adresu, ali da moraju da plate troškove koji su ponekad i tri puta veći od vrednosti pošiljke. U carini kažu da ove firme krše zakon.

Olivera Batajić fakultet je završila uz pomoć strane literature. Za izradu magistarskog rada preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amazona naručila je dve knjige u vrednosti od 33 dolara. Iako je pošiljku do tada uvek sama podizala, ovog puta pozvali su je iz firme UPS.

"Ja sam se prvo zbunila sto su me zvali jer sam do tada podizala preko pošte, pa kada sam ih pitala ko su oni, rekli su da su špediterska agencija i da ja moram na ovaj način da podignem paket; do sada nisam plaćala carinu, pa sada moram na ovaj način da podignem", kaže Batajićeva.

Carinske dažbine na predračunu koji je Olivera dobila iznose 1.383 dinara, a 4.248 dinara morala je da plati špediterske usluge. U UPS-u kažu da oni posluju po zvaničnom ugovoru sa Amazonom i da primenjuju carinski zakon.

"Knjige su po ranijem propisuju bile oslobođene carinjenja i sada, što se carine tiče, to ne ide pod to, ali dolazi porez što je uključeno u carinski račun. Mi naplaćujemo usluge posredovanja", objašnjavaju u UPS-u.

I dok u UPS-u tvrde da predračun prave po carinskom računu, u Upravi carina nam je rečeno da oni ne mogu unapred da znaju kolika će biti vrednost pošiljke. Carinici tvrde da ove firme krše zakon.

"Te firme nisu nas pitale, to su njihovi troškovi, mi jedino možemo da ih zamolimo da svoje troškove ne prikazuju kao carinske troškove, nego da se pojedinačno iskazuje svaka stavka i da stranke više nisu u zabludi da im se na knjige koje uvoze naplaćuje carina, a mi na sav glas pričamo da carine na uvoz knjiga nema ako se one uvoze za privatne potrebe", kaže Idrija Hadžibegović iz Uprave carina.

U republičkoj tržišnoj inspekciji nam je rečeno su papiri koje UPS izdaje u skladu sa zakonom. Carinici upozoravaju građane da se pre naručivanja knjiga preko interneta obaveste da li će im pošiljka stići preko kurirskih firmi ili, kao i do sada, mogu da je podignu na pošti.

Ukoliko pošiljku vrate, može se desiti da će morati da Amazonu plate odštetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.