Carina dobila još jednog službenog psa, ONil uskoro na prvim zadacima

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carina dobila još jednog službenog psa, O'Nil uskoro na prvim zadacima

Uprava carina je bogatija za još jednog službenog psa, koji je u prisustvu ambasadora Francuske Žan-Luja Falkonija i direktora Uprave carina Miloša Tomića predat na korišćenje carinskoj službi Srbije. Reč je o rasnom labradoru po imenu O'Nil koji će uskoro, nakon uspešnog prilagođavanja novom okruženju, krenuti na svoje prve radne zadatke.
Zahvaljujući temeljnom radu sa službenim psima, u čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << carinska administracija Francuske ima bogato iskustvo, pas je u roku savladao specijalističku obuku za otkrivanje krijumčarenih narkotika u Nacionalnoj carinskoj školi u La Rošelu u Francuskoj.

Na svečanoj primopredaji novog carinskog psa prisutnima su se obratili Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske i Miloš Tomić, direktor Uprave carina Srbije.
Pomoćnik direktora carinske administracije Francuske Sedrik Oržere istakao je značaj i kvalitet saradnje srpske i francuske carine koja se ogleda i u razmeni iskustava u svim oblastima i konkretnim projektima, kao što je današnja donacija službenog psa.
Uprava carina Srbije za sada raspolaže sa šest službenih pasa, ali se očekuje da u vrlo kratkom roku, novooformljeni Odsek za kontrolu uz pomoć službenih pasa ima dvadesetak obučenih pasa.
Crni labrador O'Nil će na granici pomagati carinicima u otkrivanju droge, pa će pored krijumčara duvanskih proizvoda, za koje su do sada specijalizovana dva psa, i krijumčari narkotika imati razloga za brigu.
Podsetimo da carinske administracije Srbije i Francuske povezuje plodna, višedecenijska saradnja.
Tako je sredinom jula ove godine, tokom posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji, potpisano Pismo o namerama dve carinske administracije u kome se naglašava važnost dobre saradnje i uzajamne pomoći dveju zemalja u suzbijanju carinskih prekršaja, kao i neophodnost nastavka takve prakse u godinama koje slede.
U duhu tog dokumenta, donacija novog službenog psa je još jedna potvrda iskrenog prijateljstva i izuzetne saradnje carinskih administracija Srbije i Francuske navodi Uprava carina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pas iz Francuske tražiće drogu na granicama Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2019

Uprava carina Srbija postala je danas bogatija za novog člana - službenog psa Onila, treniranog za borbu protiv nedozvoljene trgovine narkoticama, koji je donacija carinske administracije Francuske...Tokom primopredaje, kojoj su prisustvovali generalni direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić, ambasador...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.