Čak 8.652 radnika  evidentira osiguranike

Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak 8.652 radnika evidentira osiguranike

Na gromoglasno najavljenu racionalizaciju u javnom sektoru većina državnih nameštenika sa odobravanjem klima glavom, ali na konkretna pitanja da li će se štedeti i u njihovim resorima, nadležni objašnjavaju da „baš kod njih" nema bacanja para, a ni prekobrojnih službenika. Međutim u samo tri ustanove osiguranja zaposleno je više od 8.500 ljudi. Prema odgovorima koje smo dobili iz ovih službi, zaposlenih ima čak i manje nego što to nalaže evropski prosek. Na pitanja o otpuštanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stigli su diplomatski odgovori da će se raditi onako kako Vlada kaže.

Prema podacima iz matične evidencije u koju je „Blic" imao uvid, PIO fond, koji je poznat kao usisivač državnih para, zapošljava više od 3.500 ljudi, a njima će do kraja godine biti isplaćene četiri milijarde dinara. Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) ima hiljadu ljudi manje na platnom spisku, dok u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) trenutno radi oko 2.200 radnika. Istina je da RZZO vodi matičnu evidenciju za sedam miliona osiguranika, NSZ za nešto više od 750.000 nezaposlenih, a PIO fond za nešto manje od tri miliona osiguranika.

- PIO fond obavlja poslove oko ostvarivanja prava osiguranika na penzijsko i invalidsko osiguranje, što podrazumeva vođenje evidencije o prijavama i odjavama za 2,7 miliona osiguranika, njihovom stažu i utvrđivanju prava. Uz to ide i obračunavanje visine i redovne isplate 1,6 miliona penzija. Osim toga, Fond utvrđuje pravo osiguranika i korisnika na naknadu za tuđu pomoć i negu, telesno oštećenje i invalidsku penziju (godišnje se obavi više od 100.000 lekarskih veštačenja), a svake godine i izda preko milion raznih potvrda i rešenja kojima građani ostvaruju osnovna ili neka druga prava. Poređenjem sa fondovima u okruženju broj zaposlenih prema broju osiguranika, korisnika i obimu posla, utvrdili smo da neki od njih imaju znatno veći broj zaposlenih. Međutim, zbog opšte ekonomske situacije i Fond će u predstojećoj reformi preispitati svoju sistematizaciju - kaže za „Blic" Slavica Totić, zamenica direktora Fonda PIO.

Nacionalna služba za zapošljavanje obavlja poslove zapošljavanja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti, ostvarivanje prava iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti i drugih prava u skladu sa zakonom i vođenje evidencija u oblasti zapošljavanja. Inače je tokom prošle godine sa evidencije NSZ zaposleno 320.531 lice, dok je u prvoj polovini ove godine 960 lica.

- Odnos broja zaposlenih savetnika za zapošljavanje prema broju korisnika njenih usluga u NSZ je još uvek daleko ispod standarda zemalja EU i zemalja u okruženju. U Slovačkoj je ovaj broj jedan na 350 nezaposlenih, a u Hrvatskoj jedan na 729. U NSZ je taj broj u proseku jedan savetnik na 1.200 u odnosu na broj lica na evidenciji na dan 31. jul 2009. od 756.662 - rečeno je „Blicu" u NSZ.

Iz ove institucije poručuju da su postupili u skladu sa zaključkom Vlade i u prvoj polovini godine sproveli program stimulisanja dobrovoljnog prestanka radnog odnosa koji je iskoristilo stotinu zaposlenih.

- Nacionalna služba za zapošljavanje u narednom periodu postupaće u skladu sa zakonskim propisima koji budu doneti i zaključcima Vlade Republike Srbije koji se odnose na eventualne prestanke radnih odnosa zaposlenih u državnim organima i javnim službama - kažu u NSZ.

Svetlana Vukajlović, direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, kaže za „Blic" da ova institucija vodi matičnu evidenciju za sedam miliona osiguranika.

- Tu je i izdavanje i overa zdravstvenih knjižica, kao i planiranje, fakturisanje i kontrola finansiranja 350 zdravstvenih ustanova. Mi ispratimo oko 70 miliona recepata i pregleda. U našoj su nadležnosti i lekarske komisije koje dnevno obrađuju bolovanja, izdaju naloge za pomagala, upute za rehabilitaciju i refundaciju. Fond svakog meseca obračunava i isplaćuje bolovanje i upućuje u inostranstvo na lečenje - navodi Vukajlovićeva.

Po finansijskim planovima ove tri institucije do kraja godine će na plate i druge troškove država izdvojiti 14 milijardi dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.