Čačanska fabrika tri godine radi s blokiranim računom

Izvor: Politika, 18.Maj.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačanska fabrika tri godine radi s blokiranim računom

Automatski stečaj zabrinuo radnike čačanske Fabrike hartije, ali proizvodnja nesmetano teče

Čačak – Radnici Fabrike hartije u Čačku, koja ima 297 zaposlenih, zamolili su prošle sedmice stečajnog upravnika Milutina Obradovića da im na zboru objasni kako je do stečaja došlo, i šta ih čeka. Jer, nisu se nadali da tim putem pođe jedini kolektiv u Čačku koji, doduše i zbog zahteva tehnologije u ovoj vrsti proizvodnje, godinama radi doslovce dan i noć. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Po novom Zakonu o stečajnom postupku, koji je stupio na snagu 23. januara ovde godine, postoji procedura automatskog stečaja, kojeg pokreće Narodna banka Srbije za preduzeća čiji su tekući računi blokirani duže od tri godine. To se upravo dogodilo sa Fabrikom hartije. Stečajni sudija Privrednog suda u Čačku, na čijem području postoje 252 takva preduzeća, imenovao je privremene stečajne upravnike u svim od tih firmi ako imaju imovinu, kako bi se sprečilo smanjenje stečajne mase – odgovorio im je Obradović.

Ostavljen je rok od 60 dana, odnosno poziv poveriocima i samom dužniku da neko od njih uplati 500.000 dinara avansa za pokriće troškova stečajnog postupka, iza čega bi sudija zakazao ročište za pokretanje stečaja.

Ukoliko bi se dogodilo da niko ne uplati avans, to bi bila najgora varijanta i po fabriku i po sve, došlo bi do brisanja FH iz privrednog registra a imovina bi prešla u državnu svojinu. Fabrika ima i dosta poverilaca, i interes da sama pokrene stečaj. Rok ističe 13. juna.

Agencija za privatizaciju prodala je na aukciji jula 2007. godine, FH kompaniji „Čestijm” iz Bugarske. FH je tada vredela 4,6 miliona evra, imala je dug od 5 miliona evra i blokiran račun, ali je nastavila da radi i isplaćuje zarade. Kako? Pa, sa računa novoosnovane firme Fabrika hartije – trgovina, ali to su bile neto zarade i za sve to vreme nisu uplaćivani porezi i doprinosi. Tako je država u trenutku pokretanja automatskog stečaja bila najveći poverilac u ukupnoj blokadi prvog računa od oko 180 miliona, ali je ta brojka poslednjih dana smanjena na 150 miliona. Povrh toga, FH duguje između 500 i 600 miliona dinara preduzećima istog poslodavca u Srbiji, od kojih je povremeno uzimala pozajmice.

Od 16. aprila, kad je postavljen Obradović, nijedan dinar ne može da bude islaćen bez odobrenja upravnika i sudije, ali proizvodnja nesmetano teče. U velikom poslu je i rukovodstvo FH na čijem čelu je generalni direktor Ljudmil Ličkov, koji je pre dolaska u Čačak bio direktor firme „Atom energo”, u bugarskoj nuklearnoj elektrani „Kozloduj”. On je sada angažovao jednu agenciju iz Beograda da sačini plan reorganizacije FH po kome bi bili isplaćeni svi poverioci, a preduzeće nastavilo nesmetano da radi. To jedno od najverovatnijih rešenja u ovom slučaju.

Tu se, međutim, pojavljuje nova zagonetka za pravnike. Po jednima, plan reorganizacije može da se podnese i pre isteka roka od 60 dana i u slučaju njegovog prihvatanja da se izbegne pokretanje stečaja. Drugi tvrde da je otvaranje stečaja neminovnost, pa tek onda sledi glasanje poverilaca o planu. Treća varijanta je da niko ne uplati pola miliona dinara do 13. juna, pa da se fabrika uknjiži na račun države. Posle toga ni poverioci ne bi imali pravo da traže bilo šta, izuzev Komercijalne banke i države koje poseduju hipoteke na deo fabričkog imetka, ali manji od desetine ukupne imovine.

– Zabrinuti smo i zbog radnih mesta, i zbog plate. Poslednja je bila za februar, 24.000 u proseku – kaže za „Politiku“ Miloš Tripković (50), predsednik Samostalnog sindikata u FH.

Računovodstvo FH trenutno priprema obračun za martovska primanja, čiju isplatu odobrava sudija. Ali, to može biti samo minimalna zarada od 93 dinara po satu, plus minuli rad, a za svaki dinar su obavezni porezi i doprinosi.

G. Otašević

[objavljeno: 19.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.