Čačak izbegao pakao

Izvor: Glas javnosti, 26.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak izbegao pakao

GORNJI MILANOVAC - Zbog prekida u snabdevanju električnom energijom od preko 40 sati pretilo je izlivanje 10 tona amonijaka iz hladnjače „Jugoimportove“ fabrike za preradu voća u Koštunićima, što bi izazvalo nezapamćenu ekološku katastrofu u tom kraju. Iako je struja juče oko podne stigla i havarija sprečena, meštani desetak sela pranjanskog kraja i Suvobora su pretrpeli ogromnu štetu.

Do prekida u snabdevanju strujom došlo je zbog kvara na dalekovodu Čačak - Pranjane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Dragoslav Popović, upravnik „Jugoimportove“ fabrike je objasnio da bi havarija imala nesagledive posledice.

- U cisterni hladnjače imamo 10 tona amonijaka koji stalno mora da cirkuliše. Zbog nestanka električne energije amonijak nije cirkulisao, a zbog visoke dnevne temperature, pretila je opasnost da amonijak iz tečnog pređe u gasno stanje, što bi izazvalo povećanje pritiska u posudama cisterne. Da se to dogodilo, mogli su da popuste ventili i da se amonijak izlije, što bi izazvalo ekološku katastrofu - bilo bi sprženo sve od Koštunića do Čačka u dužini od 15 do 20 kilometara - izričit je Dragoslav Popović, koji smatra da je ovakav odnos elektrodistribucije neodgovoran i nedopustiv.

Kapacitet hladnjače u Koštunićima je 2.500 tona, a u ovom trenutku u hladnjači ima oko 700 tona zamrznute robe, koja je zbog prekida u snabdevanju električnom energijom mogla da propadne.

- Vrednost zamrznute šljive, kupine i voćnih kaša je oko milion evra i da se roba pokvarila, to bi bio stravičan gubitak. U hladnjači smo uveli pojačano dežurstvo zaposlenih, ali to ništa ne bi vredelo da nam nije došla struja - objašnjava Popović.

Platis struju a nje nema?Gospodina direktora,sto ono izjavio o ekoloskoj katastrofi u zatvor.Zato sto svojim neradom direktno ugrozava zivot gradjana.Kada amonijak mora da zirkulise,on mora da ima agregat.Gde je bre ta inspekcija,daj odma otkaze.Treba neko da crkne da bi oni radili,male im plate,velike im kako rade.

Jedna stvar mi nije jasna: kako to da jedno preduzece koje poseduje cisternu sa ovako opasnom materijo koja mora u svakom trenutku da se strujom odrzava (cirkulacijom) u odredjenom agregatnom stanju, a u uz sve to ima robu u hladnjacama u tolikoj vrednosti(koja takodje radi na struju), nema jedan dobar agregat za proizvodnju struje u vanrednim situacijama. Koliko moze da kosta takav agregat? 50.000, 100.000 Evra? Sta je to u poredjenju sa ekoloskom katastrofom ili propadanjem robe vredne 1.000.000 Evra. Agregat se ne kupuje svake godine, zar ne!?

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Meštani morali da bacaju hranu i prosipaju mleko

Izvor: Blic, 26.Maj.2009

Zbog kvara na dalekovodu Čačak - Pranjani pet sela u opštini Gornji Milanovac nije imalo struje 38 sati. Meštani ovih sela ogorčeni su što im struja nestaje gotovo svakodnevno, a predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić zatražio je hitan sastanak sa nadležnima iz čačanske i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.