Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRCD: Manje etničkih incidenata

Beograd -- Centar za ravoj civilnog društva navodi da je ove godine u Vojvodini zabeleženo manje etničkih incidenata nego 2004.

Zrenjaninska organizacija dodaje da je taj broj primetno veći nego 2003. i ranije. Kako se navodi u istraživanju o međuetničkim odnosima u Vojvodini, sprovedenom od aprila do početka oktobra ove godine, do smanjenja broja incidenata u 2005. došlo je pre svega zahvaljujući internacionalizaciji tog pitanja i zbog toga što je policija pojačala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i poboljšala aktivnost i saradnju s pokarjinskim organima.

Kao osnovni problem koji sprečava dalju stabilizaciju etničkih odnosa u Vojvodini navedeno je odsustvo adekvatnih reakcija pravosudnih organa, zbog čega su svi društveni faktori pozvani da utiču da tužilaštva počnu da podnose krivične prijave. CRCD je ustanovio da su interetnički odnosi u Vojvodini opterećeni nepoverenjem, uz visoku etničku distancu, ali stabilni u datim okolnostima.

U istraživanju se navodi i da u svim posmatranim opštinama postoji određena netrpeljivost između starosedelačkog stanovništva, bez obzira na nacionalnost, i pridošlica. U opštinama gde su pripadnici etničkih manjina u većini, poseban problem stvara otežana mogućnost upotrebe jezika u službenoj komunikaciji sa organima samouprava i uprave, bilo usled nepoznavanja jezika pripadnika manjinskih zajednica ili nedostatka formulara. Kao poseban problem naveden je i nacionalni sastav policije, dok je nacionalni sastav organa uprave i samouprava približan nacionalnoj strukturi stanovništva Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.