Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRCD: Hvala za bojkot

Zrenjanin -- Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina zahvalio građanima za bojkot tribine.

CRCD zahvaljuje građanima tog grada što nisu prisustvovali tribini na kojoj je trebalo da govori Ivan Danikov, izdavač knjge "Slučaj Nacionalni stroj". "CRCD zahvaljuje građankama i građanima Zrenjanina, posebno najavljenim i izostalim učesnicama, što su svojim odsustvom sprečili da pomagač nacista dobije mesto u javnom prostoru lokalne zajednice", navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Direktor i urednik časopisa za književnost i umetnost Natron i izdavač knjige "Slučaj Nacionalni stroj" Ivan Danikov trebalo je sinoć da govori u ime izdavača na promociji jedne knjige u Kulturnom centru u Zrenjaninu. CRCD je podsetio da je pisac knjige Goran Davidović, zvani Firer, krajem 2006. osuđen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje.

Promocija na kojoj je sinoć trebalo da govori Danikov nije održana zbog odsustva publike i ostalih najavljenih učesnika. CRCD je zatražio da organi lokalne samouprave "smesta" javno osude propust rukovodstva Kulturnog centra, "kao što su ga svojim izostankom osudili građani Zrenjanina".

Ta nevladina organizacija pozvala je juče lokalne vlasti da osude i spreče nastup Ivana Danikova na promociji knjige Radeta Ćosića "Dok podižem vetar".

Ivan Danikov saopštio je sinoć da njegovi javni nastupi "nisu zločin" i da mu pravo javnog nastupa "ne može oduzeti nevladina organizacija".

U knjizi "Slučaj Nacionalni stroj", koju je Davidović pisao u pritvoru, navedene su brojne rasističke, šovinističke i nacionalističke uvrede na račun ljudi drugih nacija i veroispovesti

Sporna promocija knjige pesama "Dok podižem vetar" Radeta Ćosića koju je objavila Narodna biblioteka "Jovan Popović" iz Kikinde nije sinoć održana jer u maloj sali zrenjaninskog Kulturnog centra osim autora knjige, Ivana Danikova i jedne posetiteljke nikog drugog nije bilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.