Izvor: B92, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CPC gradi u Srbiji

Mali Iđoš -- Crnogorska pravoslavna crkva gradiće crkvu u selu Lovćenac, u opštini Mali Iđoš, piše Građanski list.

Predsednik "Krstaša", udruženja Crnogoraca Srbije, Nenad Stevović i predsednik Skupštine opštine Mali Iđoš Karolj Pal potpisali su ugovor o dugoročnom zakupu zemlje koje će "Krstaš" koristiti za izgradnju crkve, na 200 godina.

Navodeći da neće biti iznenađen u slučaju napada zbog tog poteza, Stevović kaže da "Krstaš" već duže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traži taj plac i dodaje da će izgradnja početi na proleće. "To nije odgovor na situaciju oko Rumije, to je inicijativa koju smo pokrenuli odavno i sad je došlo vreme za realizaciju", kaže on.

Karolj Pal kaže da je reč o parceli koju je jedan meštanin vratio opštini sa željom da to zemljište bude dato na korišćenje samo "Krstašu". "Duboko sam ubeđen da svaki narod ima pravo na crkvu i ne očekujem da će bilo ko u opštini Mali Iđoš imati nešto protiv toga, pa ni SPC", kaže Pal.

Šta će reći SPC

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da gradnja crkve u Lovćencu ipak može biti tumačena kao odgovor na "slučaj Rumija". "Srpska paravoslavna crkva će izgradnju crkve u Lovćencu videti kao napad na pravo na svoju kanonsku teritoriju, koja joj pripada po kanonskom redu i poretku. CPC, iako kanonski nepriznata, registrovana je na celoj teritoriji SCG i kao takva je pravno lice, koje ima pravo da kupi teren i podiže crkvu", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.