CG i HR zahvatio ledeni talas, sneg i u Srbiji

Izvor: BKTV News, 26.Nov.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG i HR zahvatio ledeni talas, sneg i u Srbiji

Crnogorski meteorolozi najavili su hladno i vetrovito vreme, uz sneg u višim, ali ponegde i u nižim predelima Crne Gore. Maksimalne dnevne temperature, kako se navodi, biće tek koji stepen iznad nule, a duvaće jak vetar, povremeno olujne jačine.
Kako je jutros saopšteno iz crnogorskog Auto-moto saveza, na sevru zemlje saobraćaj je veoma usporen zbog snijega i poledice na putevima.
Prvi sneg je inače u Crnu Goru stigao za vikend. Žabljak je već prekriven belim prekrivačem, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prenose podgoričke Vijesti, navodeći I izjave nadležnih službi koje su istakle da su već spremile svu neophodnu mehanizaciju za čišćenje i održavanje puteva.
Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku iznosi 24 centimetara, na Zlatiboru četiri, a u Sjenici dva centimetra.
Sneg pada i u pojedinim mestima u Srbiji: Valjevu, Beogradu, na Zlatiboru, u Sjenici, Požegi, Kraljevu, na Kopaoniku, u Kuršumliji i Nišu, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
U Makarskoj pravo nevreme
Nakon što je sneg počeo da pada juče u kontinentalnim delovima Hrvatske, pahulje su u noći između ponedeljka i utorka iznenadile i žitelje cele Dalmacije, kao i poluostrva Pelješac i ostrva Mljet, gde se sneg viđa veoma retko.
Pravo nevreme zahvatilo je makarsko primorje, gde duva olujna bura, sa udarima i do 130 kilometara na sat, kišom i susnežicom.
Na celom primorju pada kiša sa snegom koji se spustio I na primorski dio Biokova. U Makarskoj je temperatura samo četiri stepena Celzijusova, a na biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 9,5 stepeni, a sneg je napadao više od trideset santimetara, piše agencija Hina.
Od juče je u prekidu trajektni saobraćaj na liniji Sumartin – Makarska. Zbog olujnog vetra od jutros je zabranjen i saobraćaj teretnim motornim vozilima i tegljačima na deonici Jadranske magistrale od predela Vrulja kod Brela prema Makarskoj kao i od Gradca prema Makarskoj.
Na Jadranskoj magistrali kod Podgore na jednom delu došlo je do velikog odrona zemlje i kamenja, saobraćaj je regulisan svetlosnom signalizacijom i odvija se samo jednom trakom.
Takođe, sneg provejava i u dubrovačkom području.
Slično i u BiH
U Bosni i Hercegovini, na području Mrkonjić Grada sneg intezivno pada, a vetar pravi nanose i otežava saobraćaj na pojedinim putnim pravcima.
Jači sneg se do kraja dana očekuje i na istoku zemlje, dok je na jugu Hercegovine vetrovito sa jakom burom i povremenim provejavanjem pahuljica.
Iz Auto-moto saveza Republike Srpske saopšteno je da su svi putni pravci prohodni, ali da se zbog snega saobraća otežano i usporeno. Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, a zimska oprema je obavezna za sva vozila, posebno preko planinskih prevoja.
Snežne padavine otežavaju saobraćaj i u Federaciji BiH. Izdvajaju se putni pravce Sarajevo-Tuzla, Tuzla-Kalesija, Bugojno-Kupres i putni pravac od Jajca ka Banja Luci.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog snega saobraćaj otežan u celoj Srbiji

Izvor: Press, 27.Nov.2013, 08:09

Sneg umerenog intenziteta pada na području Valjeva, Užica, Zlatibora, Ivanjice, Kruševca Leskovca, Vranja i Majdanpeka.. Prema informacijama JP "Putevi Srbije", na autoputevima, kao i na putevima prvog prioriteta u nižim predelima, kolovoz je samo mokar, dok na putevima prvog prioriteta u višim...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.