Burna noć pred vratima „Dušana Silnog”

Izvor: Politika, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burna noć pred vratima „Dušana Silnog”

Predsednik UO šabačkog sokolskog društva Sovranije Čonjagić pokušao da preuzme zgradu uz asistenciju privatnog obezbeđenja, što umalo nije dovelo do fizičkog obračuna sa sekretarom Draganom Lukićem, pa je i policija tri puta dolazila na poprište događaja

Šabac – U središtu događaja na granici fizičkog sukoba, zbog čega je i policija tri puta intervenisala, našli su se preksinoć u zgradi šabačkog Sokolskog društva „Dušan Silni" predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << UO Sovranije Čonjagić, inače član Gradskog veća za sport i kulturu, i bivši generalni sekretar, ali još uvek ovlašćeni zastupnik tog društva, Dragan Lukić.

Problemi oko Sokolskog društva u Šapcu traju pune četiri godine, kada je lokalna vlast pokušala da preuzme upravu, kako bi zgrada od 800 kvadrata i 27 ari placa u centru bila pripojena novoosnovanom JP „Sport Šabac". Pošto se u tome nije uspelo, postignut je kompromis da u upravni odbor uđe Sovranije Čonjagić, a da se generalnom sekretaru Lukiću iz budžeta grada isplati 1,2 miliona dinara na ime neisplaćenih plata.

– Čonjagić je obećao da će grad pokriti i ostale dugove, a od 1. januara 2009. on je postao predsednik UO. Ja sam se povukao, novi generalni sekretar nije izabran, a UO je odlučio da Čonjagić bude i ovlašćeno lice za zastupanje društva. Međutim, pošto je odluka bila u suprotnosti sa Statutom, resorno ministarstvo je nije prihvatilo, tako da formalno-pravno ja još uvek odgovaram za imovinu Sokolskog društva – kaže za naš list Lukić.

Neposredan povod za događaje opisane na početku teksta bila je sednica UO u petak, na kojoj je odlučeno da se raskine još dve godine važeći ugovor sa rukometnim klubom „Soko", preko koga je trebalo da budu pokrivani troškovi Sokolskog društva.

– Prekjuče po podne Čonjagić je došao sa četvoricom telohranitelja, kojima je izdao uputstva koga mogu da puštaju u zgradu. Rekao mi je da su ti momci „volonteri", a ja sam insistirao da pozove policiju. Patrola je stigla, uzela podatke i otišla, a sa njima i predsednik UO. Zaključao sam zgradu i otišao u Policijsku upravu da podnesem prijavu, a zatim se vratio sa novom patrolom. Policajci su uzeli podatke i saopštili mi da oni „volontere" nisu uveli u zgradu, te ih ne mogu ni izvesti – ističe Lukić.

Nakon odlaska čuvara reda, došlo je do koškanja sekretara Sokolskog društva i obezbeđenja, a jedan od angažovanih momaka pokušao je da spreči novinara „Politike" da fotografiše događaj.

Treći put iste večeri policija je stigla na poziv Čonjagića, koji je došao pred zgradu kada je Lukić uspeo da izgura „obezbeđenje" i promeni bravu na ulazu. Predsednik UO zahtevao je da policajci nasilno otvore vrata, ali mu je odgovoreno da se obrati nadležnom sudu.

– U januaru je na skupštini smenjen sekretar društva, izabran UO, koji j utvrdio termine za korišćenje prostora, ali Lukić ne dozvoljava da ga deca koriste po tom rasporedu. Zbog toga je UO odlučio da angažuje obezbeđenje, odnosno fizička lica po ugovoru o delu. Istina je da nemamo sekretara, pa ni osobu ovlašćenu za zastupanje, ali ćemo taj problem uskoro rešiti. Ovo je imovina Sokolskog društva, i njom se ne može upravljati preko nekakvog ugovora sa rukometnim klubom – kaže za naš list Sovranije Čonjagić.

Međutim, prethodni predsednik a sada član UO Slobodan Popović tvrdi da upravni odbor nije odlučivao o angažovanju obezbeđenja, i da se ovde radi o Čonjagićevom nepoštovanju zakona, pa čak i o bahatosti:

– Lokalna samouprava je obećala da će po izboru Čonjagića pokriti dugove od oko dva miliona dinara, a slutim da se sada priprema priča kako Sokolsko društvo ne može da funkcioniše ako nije u sastavu javnog preduzeća. Na sreću, zgrada Sokolskog doma neće moći da se otuđi, jer je proglašena za kulturnoistorijsko dobro, ali za teren su se već raspitivali – rekao nam je Popović.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 12/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.