Bura u Čačku zbog odluke da se ulica nazove po investitoru iz Nemačke

Izvor: RTS, 02.Jun.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bura u Čačku zbog odluke da se ulica nazove po investitoru iz Nemačke

Odluka Komisije za određivanje naziva ulica u Čačku da jedna od prvih pristupnih saobraćajnica u novoj industrijskoj zoni u Preljini ponese ime vlasnika nemačke kompanije "Forverk", koji će graditi fabriku, uzburkala je javnost u tom gradu. Dok gradske vlasti ističu da je reč o počasti koja će biti simbol "nove reindustrijalizacije Čačka", opozicija negoduje.
Ulica od 763 metra je pristupna saobraćajnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na lokaciji nekadašnjeg hipodroma na kojoj bi, prema najavama, trebalo da do novembra bude otvoren prvi pogon nemačke kompanije.

Mišljenja da ulica dobije ime Petera Kelena, vlasnika buduće fabrike su podeljena. Dok jedni tvrde da je reč o političkim interesima, drugi smatraju da je najavljena investicija od oko 50 miliona evra i zapošljavanje najmanje 1.000 ljudi dovoljno argumenata za takvu odluku.
Predlog je stigao od gradonačelnika i gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj. Pet od sedam članova komisije glasalo je za, a jedan član, revoltiran, podneo je ostavku.
"Nisam želeo da učestvujem u jednoj političkoj farsi koja je bila unapred pripremljena bez mog znanja i što su prekršeni svi kriterijumi koje je komisija na prethodnoj sednici usvojila. Smatram da se ovim ponižavaju i građani Čačka i kulturno-istorijski identitet grada Čačka", kaže istoričar Goran Davidović, član Komisije za određivanje naziva ulica.
Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić navodi da Kelena niko ne zna, da ga niko uživo nije video.
"Samo je dao neko pismo o namerama a mi smo mu odmah dali besplatno lokaciju, besplatnu infrastrukturu koja košta milione evra. Dajemo 10.000 evra po zaposlenom radniku. Sve mu dajemo, još mu dajemo i ulicu blanko", kaže Ilić.
Za predsednika Grupe građana "Za napredniji Čačak" Aleksandra Radojevića to je mali znak pažnje od strane gradonačelnika.
"To je, naravno, uobičajena stvar u svetu poslovnih ljudi, a on dolazi upravo iz tog poslovnog sveta. Mi jesmo politička opozicija vladajućoj stranci, ali nismo opozicija svom narodu i napretku našeg grada i našeg okruženja", smatra Radojević.
Gradonačelnik Čačka Milun Todorović napominje da će "bez dileme" njegov predlog biti da, ne samo Kelen već svaki investitor koji bude zaposlio hiljadu i više Čačanki i Čačana, dobije bar servisnu, odnosno saobraćajnicu u Čačku.
Kako kaže, to je najmanje što možemo da učinimo za velike investitore.
O ovoj odluci će se još polemisati. U istoriji Čačka samo dve osobe su za života dobile ulice. Dr Jaroslav Kužet, Čeh po rođenju, i vojvoda Stepa Stepanović. 
Posle Komisije, resorno ministarstvo daje ili ne daje saglasnost na predlog a potom Skupština grada Čačka. Očekuje se da će čitava procedura trajati bar još dva meseca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradska vlast u Čačku želi da svaki veći investitor dobije ulicu

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2018

Odluka Komisije za određivanje naziva ulica u Čačku da jedna od prvih pristupnih saobraćajnica u novoj industrijskoj zoni u Preljini ponese ime vlasnika nemačke kompanije "Forverk", koji će graditi fabriku, uzburkala je javnost u tom gradu...Dok gradske vlasti ističu da je reč o počasti koja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.