Izvor: Danas, 13.Jun.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buntovnik iz Dubrave

"Jajo, izbacili su te iz škole!" - "Baš me briga", uzvratio je ležerno glasniku Jasenko Houra Jajo, legendarni gitarista Prljavog kazališta, koje će večeras održati koncert na Tašmajdanu i time otvoriti muzičku sezonu na ovoj kultnoj lokaciji.

Pomenute neprijatnosti sa obrazovanjem su se zbile davno, a Jajo se, u međuvremenu, uspešno edukovao i u zvaničnim institucijama ali i na ulici tokom mladosti. Nije mu teško palo što je ponavljao treći razred zbog nemačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << jezika. Imao je tad preča posla. Potrefilo se da istog dana bude pisani zadatak i iz ovog predmeta i da nastupa u bendu koji je predgrupa Bijelom dugmetu. Između ostalih pesama koje su tada su odsvirali bila je i "Some boys", sa čuvenim stihom "Ja sam za slobodnu mušku ljubav". Pretpostavlja se da baš zbog tog teksta, ondašnja komisija za šund nije oslobodila ploču "Kazališta" od poreza.

Jajo je još kao klinac bio tihi panker, buntovnik opasno zaražen muzikom. I dobro je učinio što je to izabrao za svoj put, budući da su hitovi koje je napravio poput "Crno – bijeli svijet", "Sve je lako kad si mlad", "Mi plešemo", "Zaustavite zemlju" i mnogi drugih, postali klasici rokenrola.

"Životinjski sam se borio da uspijem, da se otrgnem od Dubrave, tjerao me silni inat, tipičan za getoiziranu djecu koja se bore za mjesto pod suncem", objasnio je u jednom intervjuu Jajo kada su ga pitali zašto je počeo da svira. Dubrava i Zagreb su, inače, u pesmama Kazališta uvek imali važnu, katkad i glavnu ulogu, iako je svojevremeno, na jednom gornjogradskom zidu u Zagrebu osvanuo grafit sa porukom Branimiru Štuliću: "DŽoni, vrati se, je.. nas Jajo".

Kada je 2012, Kazalište posle ogromne pauze prvi put nastupilo u Beogradu, Jajo je opet morao da objašnjava da li njegova pesma „Ruža hrvatska“ provocira Srbe. Iako je već mnogo puta dotad podsetio na originalni naslov pesme i da je ona posvećena njegovoj majci, Jajo je još dodao: "Uvijek postoji dio onih koji će to tako shvatiti, ali nigdje više nema te percepcije.... Mislim da ta priča više ne drži vodu. Što bi sad netko trebao kao provokaciju doživjeti ako na koncert dođe Brus Springstin i zapjeva 'Born in the USA".

Ipak, i Jajo i sijaset izvanrednih muzičara iz Hrvatske bili su prateći muzički program na velikim predizbornim političkim skupovima HDZ-a, HNS-a, HSS-a i DC-a.„Mi smo ispali čisti escort servis, ne samo mi, nego svi glazbenici", konstatovao je kasnije Jajo kada mu se smučila politika i kada se prisetio reči i saveta svog pokojnog rođaka i životnog mentora Žarka Dolinara koji mu je govorio:"Ako se ovdje hoćeš zaribati, odi u politiku."

Jasenko Jajo Houra rođen je 3. juna 1960. u Virovitici kao sin jedinac. Majka mu je bila istoričarka umetnosti i slikarka a otac lekar. Osim što je roker, Jajo je danas porodičan čovek i bavi se trgovinom umetninama. Oženjen je Kanađankom.Ima sina i dve ćerke.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.