Bujanovački davaoci krvi ne posustaju

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 12:23

Bujanovački davaoci krvi ne posustaju

Svetski dan davalaca krvi obeležava se od 2005. godine, pod sloganom "Daj krv i učini svet zdravijim mestom za život". I tokom vanrednog stanja u mnogim mestima organizovane su akcije prikupljanja krvi, pod posebnim zaštitnim merama.
Prosvetni radnik i komunalni inspektor. Spaja ih humanost. Srđan Vojinović i Ibro Idić prvi put su krv dali pre trideset godina, tokom služenja vojnog roka. Motiviše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ih želja da nekom pomognu. Pridružuju im se i članovi porodice, prijatelji.

"To je postalo navika, potreba, tako da, samo se prate akcije kada dolazi transfuzija iz Niša, često sam odlazio i u Vranje, do skora kada se promaši neka akcija ovde, moglo je da se ode u Vranje i da se da krv", kaže Srđan Vojinović. 
"Meni je pre toga bio uzor moj prijatelj Ramadan Demirović koji sada ima preko 70 puta davanja krvi, sa njim sam seo, pozvali smo i mog brata Nebojšu Idića koji ima preko 30 puta i onda smo se mi dogovorili da kome god treba namenski i ovako pomognemo, bez obzira na nacionalnost", kaže Ibro Idić.
Bujanovački Crveni krst ima registrovanih 1.550 davalaca krvi, tu su Srbi, Albanci i Romi. Najaktivnijih je stotinu. Daju krv tri ili četiri puta tokom godine. Potrebe su tokom letnjih meseci veće.
"To je naš cilj, da zadržimo stare davaoce krvi koji već duži niz godina daju krv, a i cilj nam je putem javnog ovlašćenja Crvenog krsta Srbije da pozovemo mlade, da pozovemo nove dobrovoljne davaoce krvi koji će da doniraju ovu dragocenu tečnost", kaže Vlastimir Stojković iz Crvenog krsta Bujanovac.
Jednom mesečno bujanovački Crveni krst sa niškim Zavodom za transfuziju organizuje akcije prikupljanja krvi, koje nisu prestajale ni tokom epidemije. Tokom godine prikupe oko 700 jedinica krvi. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.