Bugarska vlada odobrila preko 94 miliona evra za remont borbenih aviona MiG-29 i Su-25

Izvor: TangoSix.rs, 13.Dec.2018, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska vlada odobrila preko 94 miliona evra za remont borbenih aviona MiG-29 i Su-25

Medijska kuća The Sofia Globe prenela je 28. novembra saopštenje bugarske vlade da je kabinet premijera Bugarske Bojka Borisova odobrio finansijska sredstva za remont lovačkih aviona MiG-29 kao i jurišnika Su-25. U saopštenju se navodi da će za remont 8 MiG-ova 29 biti izdvojeno ukupno oko 43,88 miliona evra sa PDV-om dok je za remont aviona Su-25 odobreno oko 50,49 miliona evra takođe sa PDV-om.
Ovakva odluka donesena je i pored toga što trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << traje proces izbora novog višenamenskog borbenog aviona zapadne proizvodnje koji će u budućnosti upravo zameniti MiG-29 i Su-25. U vladinom izveštaju navodi se da je ovo investicioni projekat koji će obezbediti operativnost MiG-ova 29 što je direktno vezano za izvršavanje zadataka kontrole vazdušnog prostora kao deo obaveze u okviru NATO-a.
Sprovođenje projekta direktno zavisi od procesa nabavke novog tipa borbenog aviona i od velike je važnosti kako za nacionalnu sigurnost i odbranu zemlje tako i za realizaciju zajedničkog odbrambenog mehanizma NATO i Evropske Unije, saopšteno je iz vlade Bugarske. Dalje se navodi da će osiguravanje operativnosti aviona MiG-29 omogućiti zadržavanje odbrambenih sposobnosti u periodu do nabavke novog borbenog aviona kao i tokom prelaznog perioda do njegove operativne spremnosti.
Osim 28 miliona evra za remont MiG-ova 29,  vlada je takođe odobrila dodatne troškove za budžet Ministarstva odbrane za 2018. godinu i to u iznosu od oko 15,9 miliona evra za zaključivanje ugovora o podizanju operativnosti lovaca MiG-29 prema okvirnom sporazumu sa ruskom kompanijom RSK MiG. Ova posebna sredstva bi se obezbedila kroz rebalans državnog budžeta.
Kada je reč o remontu jurišnih aviona Su-25, u vladinom saopštenju se spominju sredstva od oko 50,58 miliona evra sa PDV-om a navodi se da je remont neophodan takođe kako bi avioni leteli do uvođenja u naoružanje i postizanje operativne sposobnosti novih borbenih aviona. Novac za ovaj posao takođe će biti iz rebalansa budžeta.
Ruski blog bmpd preneo je neke dodatne detalje koji su dobijeni od autora bugarskog žurnala Aero, Aleksandra Mladenova i Krasimira Grozeva. Prema njihovim informacijama podizanje operativnosti lovaca MiG-29 obuhvatiće 6 jednoseda MiG-29A i dva dvoseda MiG-29UB, njihov resurs biće produžen za ukupno 900 sati do 2020. godine. Remont i manju modernizaciju u beloruskom 558. avijacijskom remontnom zavodu proći će 6 jednoseda Su-25K i dva dvoseda Su-25UB koji će osim novog nišanskog i navigacionog sistema, produženja resursa, dobiti i sisteme za protivelektronska dejstva Satelit-M2.

The post Bugarska vlada odobrila preko 94 miliona evra za remont borbenih aviona MiG-29 i Su-25 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.