Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buduće majke teško do posla

Beograd -- U Srbiji posao traži pola miliona žena, mnoge se sreću sa diskriminacijom, ali je Srbija i dalje bez antidiskriminacionog zakona.

Više od dve trećine žena koje traže posao ima od 19 do 40 godina. Te žene, iako su u godinama kada najviše mogu da postignu na poslovnom planu, često se susreću sa odbijanjem poslodavaca zbog toga što još nisu rađale.

Jedna od njih je Bojana Obradović, koja ima 27 godina, diplomirani je ekonomista i već dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traži posao. Kada se javila na oglas firme "Ram internešnal" i prošla sve kvalifikacije, očekivala je da će posle završnog razgovora s direktorom dobiti posao. "Pošla sam sa dečkom, naravno, što je njega verovatno navelo da pita da li u skorije vreme planiram porodicu. Ja sam njemu rekla, naravno da planiram, kad će to da se desi, bože moj. Na to mi je on rekao mi se Vama izvinjavamo na Vašem utrošenom vremenu, ali Vi nama ne ispunjavate sve uslove", kaže Bojana Obradović.

Direktor te firme, koji je želeo da ostane anoniman, pokušao je da opravda svoj postupak. "Sećam se devojke koja je došla da traži posao, Bojane, međutim, nama treba neko ko hoće biznis, a ona hoće porodicu. Nismo mogli da se dogovorimo s obzirom na namete koja nam je država nametnula, na razna socijalna osiguravanja i davanja", kaže on.

Srbija nema antidiskriminacioni zakon. Osam nevladinih organizacija podnelo je Skupštini Srbije predlog zakona, ali on još nije ušao u proceduru. Taj zakon bi trebalo da spreči probleme koje Bojana Obradović i još mnogo žena u Srbiji ima u pokušaju da nađe posao.

Dok žene u Srbiji još uvek podležu raznim oblicima diskriminacije, korpus njihovih prava na Zapadu je sve veći, posebno u oblasti rada. Na primer, ženama koje odu na trudničko bolovanje omogućen je rad od kuće, a u periodu kada podižu dete, klizno radno vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.