Buduće brucoše na ispitu drma trema

Izvor: Blic, 01.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buduće brucoše na ispitu drma trema

Na fakultetima čiji je osnivač država juče je počelo polaganje prijemnih ispita koje će u zavisnosti od visokoškolske ustanove trajati do srede. Za jedan od 36.000 spremljenih indeksa boriće se oko 30.000 maturanata. Najveća konkurencija je na Univerzitetu u Beogradu gde se prijavilo 4.000 kandidata više nego što će biti primljeno.

- Imala sam užasnu tremu. Ne znam kako sam uopšte uspela da se koncentrišem. Celu noć sam jako loše spavala, nisam ni doručkovala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ipak, kad sam sela i pogledala pitanja, smirila sam se i mislim da sam solidno uradila test. Učila sam poslednja tri meseca, tako da mi je sve bilo poznato. Nadam se da ću uspeti da uđem u budžet - priča Slađana Drobnjak, jedna od mnogih kandidata koji je juče imao problem sa tremom. Ona je polagala prijemni ispit na Fakultetu političkih nauka, gde je na 500 slobodnih mesta konkurisalo 765 svršenih srednjoškolaca.

Na prijemni ispit, inače, treba poneti ličnu kartu ili pasoš, kao i prijavu za polaganje tog testa. Nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, kao ni drugih tehničkih pomagala, niti popularnih „puškica". Pravila upisa ni ove godine nisu menjana, odnosno konkursom je predviđeno da se kandidati rangiraju na osnovu uspeha iz srednje škole i rezultata sa prijemnog ispita. Maksimalan broj poena koji kandidat može osvojiti jeste 100, uspeh iz srednje škole nosi najviše 40 bodova, dok se na prijemnom ispitu može prikupiti najviše 60 poena. Uspeh iz srednje škole dobija se zbirom prosečnih ocena od prvog do četvrtog razreda srednje škole, pomnožen sa dva, predviđaju pravila konkursa. Da bi stekao pravo na školovanje o trošku države, brucoš mora da ima najmanje 51 poen, dok je donja granica za samofinansirajuće studente 30 bodova. Takođe, kandidati bi trebalo dobro da se raspitaju na fakultetima gde će i kad polagati prijemni, budući da su zbog velikog interesovanja na pojedinim fakultetima bili primorani da test održe na dve i više lokacija. Tako je na Geografskom fakultetu prijemni zakazan za sutra, i to na dva mesta jer će za 435 indeksa boriti čak 1.203 maturanta. Preliminarne rang-liste biće objavljene dan nakon održavanja prijemnog, posle čega će kandidati moći da se žale. Upis mora biti završen najdalje do 15. jula. Drugi upisni krug na fakultetima na kojima je ostalo slobodnih mesta trajaće od 1. do 19. septembra.

Saveti psihologa

Savet psihologa svima koje ovih dana očekuje polaganje prijemnih ispita jeste da se maksimalno koncentrišu na zadatke, dobro saslušaju uputstva i da pokušaju da savladaju tremu. Oni koji prijemni polažu dva dana, ne smeju biti poneseni rezultatima prethodnog dana, već moraju maksimalno da se koncentrišu kako ne bi napravili neke sitne greške, koje će im oduzeti poene. Takođe, preporuka je da kandidati dođu na prijemni dobro naspavani i da pre ispita nešto pojedu.

Treba znati:

-na ispit poneti ličnu kartu ili pasoš i prijavu za polaganje

-nije dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona

-maksimalan broj poena 100 (60 sa ispita i 40 uspeh iz srednje škole)

-minimalan broj poena za upis 51

-donja granica za samofinansirajuće 30

-preliminarne liste već danas

-upis do 15. jula

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Navala na Geografski i Fakultet bezbednosti

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2008

BEOGRAD - Za sve svršene srednjoškolce koji žele da nastave školovanje, juče su počeli prijemni ispiti na fakultetima u Srbiji. Prema kvotama koje je u propisalo Ministarstvo prosvete, na državnim fakultetima mesta ima za 36.000 studenata, a prijavljeno je 2.000 više. U zavisnosti od visokoškolske...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.