Brza prodaja Trade Airovog Fokkera F100

Izvor: TangoSix.rs, 02.Dec.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza prodaja Trade Airovog Fokkera F100

Trade Air je prodao jedan od svoja dva Fokkera F100, 9A-BTD, star 27,4 godine, kako je i planirao. No i sami su iznenađeni da su avion prodali u samo par dana nakon što su oglasili prodaju. Kompanija je prodala avion u Dubai, gdje je vlasnik kompanije koja investira u gruzijski startup. Marko Cvijin, CEO Trade Aira je vrlo zadvoljan prodajom. Osim ovog F100 gruzijska kompanija će imati i dva Boeinga 737-300.
Trade Air će sada operirati sa tri vlastita aviona: dva A320 i jednim Fokkerom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << F100 kojeg je zadržala u floti. Flota se odlaskom F100 pomladila, pa joj je sada prosjek 22,5 godina, prihvatljivo za ACMI kompaniju. Pritom najmlađi Airbus A320 ima (9A-BTH) ima 18,6 godina, stariji A320 (9A-BTG) ima 21,8 godina, a preostli Fokker F100 (9A-BTE) ima 27,2 godine. Kompanija će zadržati svoj drugi F100 još dvije-tri godine do isteka resursa, a potom planira unificirati flotu oko A320, pri čemu planira nabaviti još jedan A320. No, ukoliko se ukaže dobra prilika kompanija će i prije isteka resursa prodati F100 i krenuti u nabavku još jednog A320.

Trade Air je u floti imao kraće vrijeme još jedan F100, kojeg je poklonio Zračnoj luci Osijek, a ova ga prodala poslovnom čovjeku koji ga je preselio u Hrvatsko zagorje i sada ga iznajmljuje kao „party avion“ tj. za organizaciju tuluma, proslava i sličnih događaja. Trade Air je u floti imao još i tri L-410 kojima je operirala cargo letove, te jedno kraće vrijeme letove iz Osijeka za Jadran, iz Sarajeva za Zagreb, te dala u leasing Bosnian Airlinesu za letove iz Mostara za Zagreb (2004-2005). Od tih aviona jedan je imao fatalni udes u Italiji, a dva su 2010. prodana.
Osim toga Trade Air koristi L-410 uzet u leasing iz Češke kojima operira PSO linije (jedan od L-410 koji se koriste za te linije je kupljen upravo od Trade Aira). Trade Air već više godina obnaša PSO letove za Republiku Hrvatsku. Postojeći PSO, koji ističe u ožujku (martu) iduće godine, bio je vrijedan 2,3 milijuna EUR godišnje (9,2 milijuna za 4 godine) i održava se na 6 linija (iz Osijeka za Zagreb, Pulu i Rijeku, te iz Splita za Rijeku, Pulu i Dubrovnik) sa ukupno 16 tjednih letova tjedno cijele godine. Sve PSO linije su u code-share sa Croatiom Airlines. Trade Air želi zadržati postojeći PSO no predlaže da se isti obavi sa ATR-42. Ukoliko bi država to prihvatila kompanija razmišlja kupiti takav avion, te bi ga osim na PSO linijama koristila i za ad hoc chartere, kao i za druge komercijalne letove.
Hrvatsko udruženje managera i poduzetnika CROMA, odalo je i posebno priznanje CEO-u Trade Aira, Marku Cvijinu dodjelivši mu u petak u zagrebačkom Westinu godišnju nagradu u kategorija projekt manager. Cvijin je nagrađen među 18 top managera Hrvaske u 10 kategorija.
 

The post Brza prodaja Trade Airovog Fokkera F100 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.