Brucošima treba gomila para

Izvor: B92, 17.Jun.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brucošima treba gomila para

Beograd -- Samo za polaganje prijemnih ispita na fakultetima, potrebno je izdvojiti od 3 do 8 hiljada, a tu cenu kao i celokupne finansije određuju sami fakulteti.

Iako Savet Univerziteta daje svoje mišljenje o mnogim stvarima u vezi sa upisom, završnu reč imaju fakulteti.

Školarina, udžbenici, hrana i drugi troškovi života, finansijsko su opterećenje koje čeka mnoge roditelje budućih brucoša. Mežutim, mnogo novca je potrebno i pre nego što brucoši uzmu indekse >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ruke - za eventualne pripreme i za polaganje prijemnih ispita.

Cene se razlikuju od fakulteta do fakulteta, pa je tako najskuplje polaganje prijemnog na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i košta 8.240 dinara, dok polaganje na Fizičkom, Tehnološko-Metalurškom i Rudarsko-geološkom fakultetu košta 3 hiljade.

Prijemni ispiti na Učiteljskim i Pedagoškim fakultetima podrazumevaju i proveru sklonosti i sposobnosti, a cene se takođe razlikuju od fakulteta do fakulteta. Najjeftinije je polagati prijemni na Pedagoškom u Somboru, a najskuplje na Učiteljskom u Beogradu.

U troškove prijemnog računa se organizacija samog ispita, a samo na nekim fakultetima i troškovi upisa u slučaju položenog prijemnog ispita.

"U to je uključena cela organizacija prijemnog ispita, studenti mogu polagati prijemni ispit i iz matematike i iz fizike pa im se računa bolji rezultat, međutim velika većina se ipak opredeljuje da polaže samo matematiku, znači u cenu prijemnog je uračunata organizacija ispita i uračunate su posle troškovi prilikom upisa.", rekao je prof. Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

"Kandidat uplaćuje 6.500 dinara za troškove prijemnog ispita što ulazi u ceo proces pripreme prijemnog ispita i same realizacije." , kaže Mališa Stanojević, Filološki fakultet, Upravnik Odseka za studentska pitanja.

U Rektoratu kažu da fakulteti imaju autonomiju da sami formiraju cene prijemnih ispita, jer se i prijemni ispiti razlikuju.

"Mnoge elemente, što se tiče upisa studenata razmatra Senat Univerziteta i neku upisnu politiku vodi Senat, ali što se tiče same cene koju utvržuju fakulteti to utvrđuju na osnovu određenih pravila, zato što je svaki fakultet sa statusom pravnog lica, prema tome finansije vode fakulteti nezavisno.", rekla je Nada Bokan, prorektorka Beogradskog univerziteta.

Kada je visina školarina u pitanju, situacija je nešto drugačija, pa su tako fakulteti uz mišljenje Senata Univerziteta u obavezi da dobiju i mišljenje Ministarstva prosvete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.