Brojni uspesi srpskih lekara

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojni uspesi srpskih lekara

Godina 2019. donela je medicinska dostignuća, koja mogu da promene i produže ljudski život. Tako je Nobelova nagrada za medicinu otišla u ruke naučnika za dostignuće koje će pomoći lečenju raka i anemije. Napravljene su inovacije i na gotovo svim poljima medicine.
U istoriju transplantacije testisa upisao se i tim hirurga Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Prvu takvu u Srbiji, a drugu u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetu, izveli su uz pomoć stranih stručnjaka. Intervencija je urađena 36-godišnjem pacijentu, a davalac je njegov brat.

"Radi se braći, monozigotima-jednojajčanim blizancima, od kojih je jedan rođen sa dva testisa, a drugi sa jednim lošeg kvaliteta, koji je tokom života izgubio, tako da je on skoro 30 godina na toj hormonskoj terapiji, da bi mogao da živi normalno i funkcioniše", kaže Miroslav Đorđević, hirurg u  Dečjoj klinici u Tiršovoj.
U junu su hirurzi Urgentnog centra u Beogradu odstranili tumor od 50 kilograma, a početkom ove godine od pola metra. 
"Uspeli smo da napravimo, možda za sada najveće vađenje tumora koje je urađeno u Urgentnom centru za sve vreme postojanja Centra", kaže hirurg Vladimir Vukojević iz  Urgentnog centra.
Uvedena je i metoda koja uklanja bol u leđima. Kombinaciju kiseonika i ozona, dobilo je više od 220 pacijenata.
"Pokazalo se da u najvećem broju slučajeva se dobijaju poboljšanja od 80 odsto u odnosu na stanje pre interevencije.Takvi pacijenti kod kojih je postavljen dobar dogovor, mogu da nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima, mogu da nastave sa vežbanjima koje će ojačati mišiće", kaže Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS-a.
Nada i za najteže pacijente, jer su u godini za nama uvedene i nove tehnike zračenja, uz pomoć iks-noža, kod 620 pacijenata.
"Uveli smo stereotaksično zračenje, kao rutinsko za metastaze na mozgu, kostima, plućima, jetri. To do sada nije bilo, stereotaksično zračenje menja hirurgiju", kaže Biljana Šeha, načelnica Centra za iks-nož.
Bolesti srca i krvnih sudova ubica broj jedanLekcije od najboljih svetskih stručnjaka uspešno sada primenjujemo. U Kliničkom centru u Kragujevcu operišu se najteži deformiteti kičme kod dece. 
"Operisana su deca iz čitave Srbije, trenutno imamo na čekanju i decu iz regiona, Bosne, Crne gore", kaže Srđan Vlajović, spinalni hirurg KC Kragujevac.
Lekari iz sveta dolazili su na Kliniku za vaskularnu hirurgiju na usavršavanje. 
"Odlučio sam da dođem u Srbiju, jer se ovde radi otvorena hirurgija, a ja želim da poboljšam svoje veštine", govorio je u junu prošle godine Rikardo Miloro iz Italije. 
Direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS-a Lazar Davidović govorio je u isto vreme da je to rezultat intenzivne međunarodne saradnje sa najznačajnijijm centrima koji se bave vaskularnom hirurgijom u Evropi i svetu.
U Srbiji su i dalje bolesti srca i krvnih sudova ubica broj jedan. Lekari u Vojvodini među najbržima su postavljali dijagnozu.
"Jedino u ovoj ustanovi radimo kontrastnu ehokardiografiju, koja omogućuje preciznije promene kod samih srčanih šupljina, pa omogućuju pravilno definisanje strategija lečenja, bržem oporavku pacijneta", kaže direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Alekandar Redžep.
Ove godine stižu aparati fibrosken, ciklotron. Počela je rekonstrukcija Infektivne klinike, a uskoro i izgradnja Tiršove 2. Nastavlja se i usavršavanje lekara, pa se očekuju novi uspesi. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.