Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brodovlasnik - zadužbinar

KOSTOLAC - Među brojnim zadužbinama na teritoriji Braničevskog okruga, nalazi se i vila „Leposava“ u Starom Kostolcu, koja je nekad pripadala beogradskom brodovlasniku Dragutinu Todiću.

Osim letnjikovca, koji je nazvao po svojoj supruzi, kapetan Todić ovde je podigao i crkvu Svetog Đorđa, na uzvišici Mali grad, na kojoj se u četvrtom veku nalazilo episkopsko sedište Gornje Mezije. Gradnja crkve započela je 1923. godine a završena dve godine kasnije, uz osveštanje patrijarha >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << srpskog Dimitrija.

Po uzoru na srpske srednjovekovne manastire, hram je podignut u moravskom stilu, od bele opeke, po nacrtu beogradskog arhitekte Pere Popovića. U crkvi se nalaze tri livena zvona, poklon industrijalca Đorđa Vajferta, njegovog sestrića Ferdinanda Gramberga i tadašnjeg „Rudokopa uglja“.

U crkvi su i tri ikone Todićevog prijatelja, čuvenog slikara Uroša Predića, posvećene svecima Đorđu, Ignjatiju i Prokopiju. Darodavac je bio i Todićev kum, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, koji je crkvi poklonio sveto jevanđelje i zlatni krst.

Na prostoru ispred ovog hrama u toku su arheološka iskopavanja Narodnog muzeja iz Požarevca i Arheološkog instituta iz Beograda, u sklopu realizacije projekta „Braničevo“. Zbog blizine crkve-zadužbine, pre početka iskopavanja pribavljena je neophodna saglasnost vladike braničevskog Ignjatija.

NA METI LOPOVA

Pošto je izgrađena na usamljenom mestu, crkva Svetog Đorđa našla se na meti obijača, koji su tokom noći razvalili hrastova vrata i iz nje odneli sveće i novac sa ikona. Na sreću, oni tom prilikom nisu odneli neke od dragocenosti, među kojima se nalaze ikonostas i slike Uroša Predića.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.