Izvor: RTS, 27.Maj.2022, 15:56

Brnabićeva sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara: Pretnje Brankici Stanković nedopustive

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja se sastala sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, rekla je da su pretnje upućene novinarki Brankici Stanković apsolutno nedopustive. Veran Matić je naveo da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu protiv N. N. lica za ugrožavanje sigurnosti Stankovićeve.
Na sastanku Ane Brnabić sastala sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara razgovaralo se o aktuelnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slučajevima napada i pretnji predstavnicima medija, kao i o aktivnostima za unapređenje sveukupnog položaja novinara i krivičnopravne zaštite novinara, saopštila je Vlada.

"Radna grupa snažno osuđuje uvrede i pretnje koje su upućene glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković tokom nedavne košarkaške utakmice Partizan–Budućnost, uz podsećanje da je reč o novinarki koja je više od sedam godina imala policijsku zaštitu upravo zbog pretnji koje su bili upućivane nakon Insajderovih serijala o navijačima", navodi se u saopštenju.
Predsednica Vlade rekla je da su pretnje upućene novinarki Brankici Stanković apsolutno nedopustive, dok je Veran Matić obavestio da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke Stanković.
Od početka ove godine podneto 26 krivičnih prijavaZamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izvestio je članove Radne grupe da je od početka ove godine podneto 26 krivičnih prijava u vezi sa događajima izvršenim na štetu novinara, od toga dve u januaru, pet u februaru, šest u martu i 13 u aprilu.
Stamenković je rekao da tužilaštvo pažljivo analizira svaku prijavu i postupa po njoj, a da je naročito primetno povećanje pretnji koje se upućuju preko interneta, odnosno društvenih mreža.
Tako je od 13 predmeta u aprilu, u čak 11 reč o pretnjama koje su upućene preko društvenih mreža.
Stamenković je rekao da je u periodu od 1. januara 2016. do 30. aprila 2022. godine, bilo ukupno 227 predmeta u kojima je ocenjeno da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo na štetu bezbednosti novinara i od toga je u više od 23 odsto predmeta do sada izrečen neki oblik krivične sankcije ili je gonjenje ustupljeno stranoj državi.
Stamenković je takođe obavestio članove Radne grupe o statusu predmeta koji se redovno prate.
Pored aktuelnog slučaja novinarke Brankice Stanković, Veran Matić se na sastanku posebno osvrnuo na slučaj ubijenog novinara Milana Pantića i postupka koji se vodi, imajući u vidu neophodnost da slučaj konačno dobije sudski epilog.
O položaju Srbije na Indeksu medijskih slobodaČlanovi Radne grupe razgovarali su i o položaju Srbije na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, uz ocenu da je Srbija najbolje ocenjena u oblasti postojećeg pravnog okvira, ali da je potrebno raditi na poboljšanju drugih indikatora.
Članovi Radne grupe takođe su se složili da je važno nastaviti rad na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, odnosno predlogu koji je ranije bio pripreman uz podršku OEBS-a, kako bi bio završen do kraja godine.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, Delegacije EU, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pretnje novinarki Brankici Stanković za premijerku Srbije nedopustive

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Maj.2022

Pretnje upućene novinarki Brankici Stanković apsolutno su nedopustive, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kako je 27. maja saopšteno iz Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije, Brnabić je na sastanku sa članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara obaveštena da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.