Brnabić: Stvorićemo uslove za brži napredak devojčica u IT

Izvor: BKTV News, 26.Apr.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Stvorićemo uslove za brži napredak devojčica u IT

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je Telenor Danu devojčica i finalnom takmičenju "Uhvati ideju u digitalnom svetu" i poručila da će Vlada Srbije nastojati da im obezbedi uslove da svoje ideje realizuju i da što brže napreduju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Vi ste budućnost u sektoru koji je budućnost. Za vas nema prepreka. Samo je nebo granica. Ne dozvolite da vas sputaju. Imate potencijal i nemojte da odustanete", poručila je Brnabić, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pokrovitelj ovogodišnjeg Telenor Dana devojčica koji je održan povodom Međunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Posao Vlade Srbije je, kaže premijerka, da devojčima u toj oblasti obezbedi podršku i što boje uslove kako bi pokazale svoju kreativnost i potencijale i ideje pretvorile u stvarnost.

Navela je da je ona prva žena premijer u istoriji Srbije, te poručila devojčicama da ništa nije nemoguće i da veruju u sebe.

Naglasila je da su prioriteti Vlade obrazovanje i digitalizacija, a da se taj cilj može ostvariti samo zajednički.

Govoreći o planovima za razvoj IT sektora u Srbiji, premjerka je ponovila da će u naredne tri godine biti uloženo oko 65 miliona evra u razvoj infrastrukture u oblasti IKT.

"U Beogradu postoji Naučno-tehnološki park. Širom Srbije u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Zaječaru, Boru, Čačku imaćemo naučno-tehnološke parkove i biznis inkubatore upravo za vas. To ćemo izgraditi do kraja mandata ove vlade kako biste imali prostor da isprobate svoje ideje, da napravite ono što sanjate i u budućnosti otvorite kompanije", kaže Brnabić.

U finalu takmičenja koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku Telenor fondacije, Brnabić je proglasila i uručila nagradu, smart telefone, pobedničkom timu devojčica koje su video radom predstavile ideju u oblasti razvoja turizma i biznisa pod nazivom "U mom Orlovatu".

U finale je ušlo pet timova devojčica. Drugoplasirana ekipa "3M" dobila je tablete, a trećeplasirani tim "Info pametnice" pametne rančeve.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla da je impresionirana idejama koje su devojčice predstavile u svojim video radovima, te da treba razbijati predrasude o očekivanim rodnim ulogama i o tome koji su poslovi više za muškarce, a koji za žene.

"Danas je jedan od retkih dana kada ne treba ništa da kažem. Vi ste sve rekle", poručila je Janković.

Generalna direktorka Telenor Srbija Ingeborg Ofsthus istakla je da su Srbiji i IKT industriji potrebni mladi digitalno talentovani ljudi, te da treba osigurati uslove da se u tu oblast uključi štvo više devojčica.

"Potrebne ste nam u ovom sektoru i uđite u ovu digitalnu lokomotivu", rekla je ona.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da je za decu važno da oslobode i pokažu svoj talenat, te da ohrabruju najave nadležnih u podsticanju kreativnosti i logičkog učenja jer će, dodaje, to omogućiti da odmah po završetku školovanja odgovore savremenim zahtevima u realnom sektoru.

Izrazila je zadovoljstvo zbog masovnog odziva škola širom Srbije na takmičenje "Uhvati ideju u digitalnom svetu", te poručila da je zadatak odraslih da im pomognu da ispolje potencijale kako bi se zajednički gradila lepša i bolja Srbija.

Međunarodni Dan devojčica u IKT obeležava se u cilju osnaživanja devojčica prilikom odabira buduće profesije, kao i podsticanja da se prilikom razmišljanja o profesionalnoj orijentaciji vode ličnim interesovanjem i talentom.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Obeležen Telenor Dan devojčica, pobednice takmičenja za digitalnu poslovnu ideju iz Orlovata

Izvor: Beta, 26.Apr.2018

Učenice Osnovne škole "Uroš Predić" iz Orlovata ovogodišnje su pobednice takmičenja "Uhvati ideju u digitalnom svetu" za najbolju digitalnu poslovnu ideju, koje su povodom medjunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikaconim tehnologijama (IKT) organizovali Telenor fondacija i Udruženje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.