Brnabić: Novi Sad je IT centar Srbije

Izvor: RTS, 23.Sep.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Novi Sad je IT centar Srbije

Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je, nakon sastanka sa predstavnicima IT kompanija u Novom Sadu, da je u taj grad došla da uči od najboljih, da vidi kako vlada može više da podrži IT kompanije, ali i kako da uspeh koji je taj sektor postigao u Novom Sadu mogu da postignu i drugi gradovi po Srbiji.
Brnabićeva je rekla da se nada da će u oktobru moći da se vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Novi Sad i da će tom prilikom moći, sa kolegama iz Vlade Srbije, da predstavi okvirni plan šta će država uraditi u narednom periodu kako bi podržala IT sektor.

"Danas sam došla da učim, da vidim koje su to najbolje prakse u Novom Sadu, kako ste postigli sve što ste postigli i kako vlada može da vam pomogne da postignete još više. Takođe, došla sam da vidim i kako vi nama možete da pomognete da to što je postignuto u vašem gradu, primenimo i na drugim mestima", rekla je Brnabićeva novinarima nakon sastanka sa deset IT kompanija kojem je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački.
Brnabićeva je navela da je Novi Sad svojevrstan IT centar Srbije, i odličan primer ukrštanja privrede i obrazovnih institucija.
"To toliko fali Srbiji, i nadam se da će i Privredna komora Srbije sa vladom i Ministarstvom prosvete uspeti u nameri da uvede dualno obrazovanje. Kada se ukrsti obrazovanje i praksa, dobijate centar izuzetnosti kao što je slučaj sa IT sektorom u Novom Sadu. To je ono što ćemo morati da primenjujemo ubuduće svuda", rekla je Brnabićeva.
Brnabićeva se nada da će se već krajem oktobra vratiti u Novi Sad na još jedan sličan sastanak, možda sa više kompanija i da će im predstaviti okvirni plan vlade šta će uraditi u narednom periodu.
Taj plan će, kako je rekla, biti putokaz šta će se raditi u ovom sektoru.
"Ja u tome nisam sama, imam veliku podršku kolega ministara, a kopredsednik IT saveza je ministar prosvete (Mladen Šarčević), što dovoljno govori o tome da je osnovni problem i prioritet povećanje broja kadrova u ovom sektoru. Imamo velike potrebe u privredi, a nemamo dovoljno obrazovnog kapaciteta", rekla je Brnabić.
Kako je navela, do sada su ministri iz resora omladine i sporta i telekomunikacija Vanja Udovičić i Rasim Ljajić već bili angažovani na ovom problemu, a da to i dalje čine.
"Mi ćemo se fokusirati na praktična rešenja, na to kako u kratkom roku da unapredimo broj kadrova u ovom sektoru", najavila je ministarka.
Vučević: Povećati kvotu na smerovima koji su potrebni privredi
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je nakon sastanka da postoji saglasnost oko toga da je potrebno povećati kvotu na onim smerovima Univerziteta u Novom Sadu koji su potrebni privredi.
"Trebalo bi povećati kvotu onih smerova koji su traženi, a ne da proizvodimo smerove koji ne mogu da nađu posao na tržištu, jer ti ljudi završe fakultete, a onda mesece ili godine provode na tržištu rada, dok sa druge strane imate neupotrebljive kadrove", primetio je Vučević.
Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački zahvalio je ministarki Brnabić na poseti i što je, kako je rekao, svesna značaja saradnje obrazovanja i privrede.
"Dualno obrazovanje kod nas odavno funkcioniše, i mi već imamo oko stotinak IT kompanija sa oko 4-5.000 inženjera. Da nije tih kompanija, svi bi naši kadrovi otišli u svet. A ovo je sektor koji je najjači u zemlji i najviše izvozi. Sutra bi ove komanije mogle isto toliko inženjera da zaposle, ali ih na tržištu nema", rekao je Doroslovački.
Doroslovački je istakao da će se Univerzitet potruditi da se broj inženjera poveća, tako što bi se preorijentisala budžetska mesta da se dobije više mesta za IT studente.
"Ministarka Brnabić je prepoznala da je to važno i da ovaj primer treba da se prenese na Beograd i na Srbiju, jer u ovom sektoru možemo najviše da zaradimo", rekao je dekan.
Direktor vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja istakao je da je osveženje videti ministra koji dolazi sa željom da uči, i poručio da IT sektoru ne treba toliko podrška države koliko je državi potrebna pomoć i podrška IT sektora.
"Sektor je uspešan na svim tržištima, pa je red da ga prepoznamo i da vidimo kako IT sektor da bude na dobrobit privrede i društva. Ovo danas je početak", zaključio je Šolaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.