Brnabić: Institut za ratarstvo primer dobre saradnje nauke i privrede

Izvor: RTS, 26.Okt.2018, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Institut za ratarstvo primer dobre saradnje nauke i privrede

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo obeležio je jubilej - 80 godina postojanja. Premijerka Ana Brnabić poručila je da je Institut pravi primer dobre saradnje nauke i privrede koji u poslovanju na najbolji način objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge.
Ana Brnabić je na svečanosti istakla da je malo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naučnih institucija koje mogu da se pohvale dugom tradicijom i modernim poslovanjem i zato je Vlada u maju proglasila Institut za ratarstvo i povrtarstvo institucijom od nacionalnog značaja.

"Institut za ratarstvo i povrtarstvo pravi je primer dobre saradnje nauke, poslovnog sektora, privrede i u poslovanju na najbolji nacicn objedinjuju nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge", ocenila je premijerka.
Kako je rekla, višedecenijski rad generacija naučnika rezultirao je time da su sorte i hibridi porizvedeni u Srbiji prisutni u više od 30 zemalja, a semenski proizvodi "NS seme" prepoznatljiv izvozni proizvod.
Brnabićeva je navela i da je uspeh Instituta to što domaći poljoprivrednici u velikom broju odlučuju da na njivama koriste njegove proizvode, uprkos velikoj konkurenciji semena na tržištu, jer su prepoznali tradiciju i kvalitet.
Poručila je da su poljoprivreda i proizvodnja hrane jedan od najznačajnijih sektora domaće privrede, sektor koji upošljava nešto više od petine zaposlenih u zemlji, kao i jedan od retkih u privredi koji više od decenije ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.
Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz Srbije su prepoznatljivi u svetu, posebno malina, jabuka, soja i kukuruz, podvukla je premijerka i dodala da iza svih rezultata stoje višedecenijska ulaganja u nauku i tehnologiju proizvodnje.
"Novi Sad ima čime da se ponosi. Informacije i znanje danas su značajan resurs, možda i značajniji od rada i kapitala, jer doprinose unapređenju konkurentnosti proizvoda i položaju na tržištu. To znanje i informacije imaju u Institutu i jedan su od primera koji svi ostali treba da sledimo", rekla je premijerka.
Podsetila je da je jedan od prioriteta vlade podrška i finansiranje obrazovanja i nauke, i najavila da će uskoro biti objavljen novi konkurs za doktorante da uzmu učešće u radu naučnih institucija, kao i da će sledeće godine biti formiran Fond za nauku.
"Moja misija i zadatak jeste da podržim domaće institute, privrednike, mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju. Nastavite da kreirate novu vrednost, a svoje inovacije plasirate ovde i u svetu. Želim vam još mnogo ovakvih jubileja, dobrih rezultat i da sačuvate poziciju regionalnog lidera u ovoj oblasti", rekla je Brnabić.
Od skromne istraživačke stanice do moćnog giganta 
Direktorka Svetlana Balešević Tubić istakla je da je Institut od skromne istraživačke stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke, koji ima status institucije od nacionalog značaja.
Navela je da ta naučna institucija ima 620 zaposlenih, od kojih je 103 istraživača, a 93 doktora nauka.
"Institut je postao i ostao simbol Novog Sada, Vojvodine, Srbije, onog najboljeg što Srbija ima i po čemu je u svetu prepoznata. Nastavljamo dalje da podižemo lestvicu, jer investicije u znanje donose vrhunske rezultate", poručila je direktorka.
Predsednike vojvođanske vlade Igor Mirović poručio je da će Pokrajina nastaviti da pom godaže ekonomski razvoj Vojvodine, poljoprivrede i razvojne projekte Insituta, jer se u 80 godina pokazalo da to daje rezultat.
"Ne prođe poseta stranih delegacija u Vojvodini, a i u Republici, da neko ne pita za Institut za ratarstvo i njegove nove proizvode. Ovo je veliki rezultat, trudite se da to tako ostane tako i u narednih 80 godina", poručio je Mirović.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je da je Institut jedna od važnih karika u lancu uspešnosti Novog Sada i Vojvodine i dodao da je lako Srbiji kada ima naučnu i obrazovnu bazu ppoput Instituta i brend "NS seme", koji je, kaže, jedan od najboljih izvoznih proizvoda Srbije. 
Institut osnovan 1938. godine 
Institut za ratarstvo i povrtarstvo osnovan je 1938. godine odlukom Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, kada je oformljena Poljoprivredna ogledna i kontrolna stanica u Novom Sadu iz koje je nastao današnji Institut. 
Osnovna i primenjena istraživanja usmerena su na stvaranje sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih sorti, kao i velikog broja krmnih, industrijskih, lekovitih i začinskih biljaka.
Do sada je u Institutu stvoreno više od 1.248 sorti i hibrida, od čega je nešto više od 1.099 registrovano i gaji se u inostranstvu.
Institutske sorte i hibridi su prisutni u više od 30 država na četiri kontinenta, od Argentine, zemalja Evropske unije, Ukrajine, Rusije, do Kine i Indije.
Tim Instituta čini više od 100 istraživača, među kojima su 93 doktora nauka, a asistira im više od 300 visokoobrazovanih i radnika različitih profila.
Osim naučnog dela, Institut razvija i komercijalni, pa je pre nekoliko godina plasirao i novu robnu marku "NS seme", koja je jedan od prepoznatljivih izvoznih proizvoda iz Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka: Institut za ratarstvo primer koji treba da sledimo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2018

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo obeležio je jubilej - 80 godina postojanja, a premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Insitut pravi primer dobre saradnje nauke i privrede koji u poslovanju na najbolji način objedinjuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.