Brnabić: Bez kulture nema jakog društva i ekonomije

Izvor: RTS, 10.Maj.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Bez kulture nema jakog društva i ekonomije

Povodom 175. godišnjice od osnivanja Narodnog muzeja, u atrijumu je otvorena izložba "Petar Ubavkić — dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu". Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je kultura neophodna u 21. veku ukoliko želimo da imamo jako, snažno i napredno društvo i istu takvu ekonomiju.
Navodeći da je Narodni muzej jedna od najznačajnijih kulturnih institucija koja čuva našu prošlost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i tradiciju, Brnabićeva je konstatovala da će Narodni muzej sačuvati i našu budućnost.

"Ozbiljna, moderna ekonomija je neodvojiva od kulture. Mi danas želimo da gradimo društvo zasnovano na znanju, kreativnosti, inovacijama. Za to su nam neophodna dva stuba — kultura i obrazovanje. Ponosna sam što sam predsednica Vlade koja je postavila kulturu, umetnost i obrazovanje u samu srž o Vladinog delovanja", izjavila je Brnabićeva.
Dodala je da se nada da će pozorište u Vranju biti otvoreno u septembru ove godine.
Pomenula je i "Radionicu", novu alternativnu scenu Narodnog pozorišta u Beogradu koja će biti otvorena za mlade stvaraoce, kulturni kreativni centar na prostoru nekadašnje Ložionice u Beogradu, na kojem se trenutno radi, prvu kreativnu Ambasadu Srbije u Londonu, čije otvaranje se priprema. 
"Biće to mesto gde će naša kulturna diplomatija pokazivati sve što Srbija ima da ponudi. Imamo i izložbu Marine Abramović čije otvaranje zakazano za 21. septembar u Muzeju savremene umetnosti ove godine. Biće to prva izložba naše velike umetnice u njenoj Srbiji", navela je premijerka. 
Direktorka Narodnog muzeja Bojana Bojić Brešković napomenula je da su istoriju te institucije kulture u 21. veku obeležili zanemarenost i teški trenuci. 
"Zahvaljujući konstantnoj brizi i praćenju dešavanja u našoj instituciji, Narodni muzej je danas otvorena kuća kulture i umetnosti. Mesto susreta i izuzetno važno središte predstavljanja naše kulturne baštine", navela je Bojić Brešković. 
Na svečanosti u Narodnom muzeju dodeljena su priznanja i zahvalnice. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obeleženo 175 godina Narodnog muzeja

Izvor: SEEcult.org, 10.Maj.2019

Narodni muzej u Beogradu svečano je obeležio 175. godišnjicu osnivanja i svoj Dan – 10. maj otvaranjem izložbe „Petar Ubavkić – dela iz zbirke Narodnog muzeja“, dodelom zahvalnica institucijama i pojedincima, među kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić,...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.