Britki suvenir iz Valjeva

Izvor: Politika, 20.Feb.2011, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britki suvenir iz Valjeva

Narodni muzej iz Valjeva i beogradsko preduzeće „Status stil“ promovisali novi suvenir i statusni simbol pod imenom Premijerska sablja Srbije

ValjevoAko službe protokola i sama Vlada Srbije budu dali pozitivno mišljenje ubuduće će svaki novi premijer kao i ministar policije, pored ostalih rekvizita, u svojim kabinetima imati i sablju.Kod premijera to će biti replika u originalnoj veličini one koju je o pojasu nosio prota Mateja Nenadović, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Praviteljstvujušćeg sovjeta, odnosno prve srpske vlade a kod ministra policije replika sablje Jakova Nenadovića, strica protinog, inače prvog popečitelja vnutrenih del ustaničke Srbije.Sablja kao statusni simbol, ali i podsetnik na zasluge dvojice najistaknutijih pojedinaca koji su temeljili savremenu srpsku državu premijeru i ministru policije uručivale bi se prilikom njihovog postavljenja na te funkcije. Replike ove dve sablje bile bi korišćene i kao originalni pokloni visokim stranim državnicima.

 U nameri da naprave korak bliže ka ovoj ideji Narodni muzej iz Valjeva i beogradsko preduzeće „Status stil“ koje je specijalizovano za izradu zvaničnih sablji Vojske Srbije, povodom ovogodišnje proslave Dana državnosti, osmislili su i izradili prvu seriju umanjenih replika sablje prote Mateje Nenadovića.

–S obzirom na to da je prota, praktično, bio prvi srpski premijer, odlučili smo da eksponat njegove originalne sablje koji je kulturno dobro od izuzetnog značaja „pretočimo„u suvenir koji ima nesumnjivu istorijsku vrednost.Ideja je da premijerska sablja postane i zvanični suvenir, ne samo valjevskog kraja, već i Vlade Srbije, koji će ujedno moći da bude i autentičan poklon premijera, na primer, svojim kolegama iz drugih zemalja ili ambasadorima.U takvim prilikama poklanjale bi se replike sablje u originalnoj veličini. Inače, umanjene replike koje smo uradili u takozvanoj nultoj seriji od 50 komada koje su numerisane i sa sertifikatom već prvog dana posle promocije skrenule su pažnju javnosti.To je dobar znak za sledeći korak da protina sablja a potom i Jakova Nenadovića postanu nešto više i značajnije od komercijalnog suvenira – objašnjava Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja iz Valjeva, dodajući da zajedno sa „Status stilom“ na ovom projektu zajednički rade još od 2006. godine.Na naše pitanje mogu li sablje u navedenoj svrsi da pariraju pištoljima i sličnim „vatrenim“ spravama on bez dvoumljenja veli da kada su u 20. veku prestale da budu vojno oružje, one su najjači simbol dostojanstva, uzvišenosti i tradicionalnosti u okviru prigodnih memorabilnih, odnosno prigodnih insignija.Podseća da kod nas i dalje studenti vojnih akademija i visoki oficiri za natprosečne rezultate i isticanja kao nagradu dobijaju sablju.Od nje se nisu odvajale ni čuvene srpske vojskovođe u Prvom svetskom ratu, bez obzira na to što ih nisu koristili.

 –Dok se Narodnom muzeju kao javnoj ustanovi i privatnom preduzeću „Status stil“ kao partner ne pridruži i država, mi ćemo bez ikakve hiperprodukcije forsirati premijersku sablju koju smo osmislili kao suvenir Srbije. Posle promocije na Dan državnosti porudžbine stižu svakodnevno, bez obzira na cenu od 5.000 dinara a prvi kupci su bili iz Beograda i Pariza što je po mom dubokom uverenju jasan znak da britki suvenir iz Valjeva, čija je praktična uloga da bude nož za otvaranje koverata, niko neće moći lako da istupi – kaže Krivošejev, podsećajući da je originalna protina sablja koja se čuva u postavci Muselimovog konaka u Valjevu, dužine 688 milimetara, drška je u obliku pištolja od srebra i ukrašena folklornim motivima a oko jezička krsnice ugravirano je slovo M (Mateja) a njeno sečivo je slomljeno pri vrhu.Sablja Jakova Nenadovića duga je 1060 milimetara, sečivo je čelično i turske varijante, ukrašena je i izgravirana geometrijskim ornamentima. I jedna i druga su proglašene za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Budo Novović

objavljeno: 21.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.