Britanski lekar operisao decu sa srčanim manama u Tiršovoj

Izvor: RTS, 23.Jan.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski lekar operisao decu sa srčanim manama u Tiršovoj

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj britanski kardiohirurg, profesor Martin Kostolni, juče i danas obavio je kompleksne kardiohirurške intervencije kod tri pacijenta.
Kostolny je šesti put u Beogradu gde sa lekarima iz Tiršove obavlja najkomplikovanije operacije na srcu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje nastavlja i ove godine da dovodi lekare iz prestižnih svetskih klinika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi lečili bolesnu decu u Srbiji, ali i obučavali domaće lekare da samostalno rade takve procedure.
Načelnik kardiohirurgije u Tiršovoj dr Slobodan Ilić kaže da je reč o najkomlikovanijim operacijama na srcu koje traju i po nekoliko sati.
"Metoda koju profesor Kostolni primenjuje je u ovom trenutku najbolja, nema anikonkulantne terapije, rezultati su odlični u smislu funkcionalnog statusa pacijenta", rekao je Ilić.
Kostolni je pohvalio kardiohirurški tim u Tiršovoj i naglasio da su veoma uigran tim, da rade veliki broj operacija sa dobrim rezultatima.
Posebno je ponosan što operacije radi sa njima i što će nakon njegovog povratka u London lekari u Tiršovoj moći samostalno da rade komplikovane operacije na srcu.
Direktor Tiršove Zoran Radojičić kaže da pacijenti sa teškim srčanim manama često pod pritiskom javnosti odlaze u inostranstvo na operacije i dodaje da su posete stručnjaka iz inostranstva bolji put za rešavanje tih zdravstvenih problema.
Podseća da takve operacije u inostranstvu koštaju i do 100.000 evra, da se na taj način pravi velika ušteda u zdravstvenoj kasi.
"Najznačajne je što su naši pacijenti dobili najbolji mogući način lečenja u ovom trenutku koji postoji u svetu zahvaljujući profesoru i našem timu", naglasio je Radojičić.
Dolazak najboljih svetskih lekara, kako kaže, važan je i zbog edukacije mladih lekara, koji imaju priliku da uče od najboljih.
Ministarstvo zdravlja i RFZO i ove godine nastavljaju dovođenje inostranih stručnjaka kako bi domaći lekari sticali nova znanja, osiguranici lečeni u svojoj zemlji, a postiže se i velika ušteda novca koji može biti preusmeren za lečenje drugih pacijenata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Britanac izveo tri teške operacije u Tiršovoj

Izvor: Mondo, 23.Jan.2018

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj britanski kardiohirurg, profesor Martin Kostolni, obavio je kompleksne kardiohirurške intervencije kod troje dece...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Kostolni je šesti put u Beogradu gde sa lekarima iz Tiršove obavlja najkomplikovanije operacije...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.