Izvor: Glas javnosti, 14.Avg.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brane se od osnivača

SUBOTICA - Četvrtu godišnjicu izlaženja Bunjevačke novine obeležiće u odbrani „nezakonitog preuzimanja ove ustanove od jednog dela Bunjevačkog nacionalnog saveta“. Tako je juče saopšteno na pres-konferenciji ovog glasila koje poslednjih meseci ažurno i savesno informiše o političkim potresima u ovoj, posle Mađara, najmnogoljudnijoj manjinskoj zajednici u Subotici.

- Odbili smo da plasiramo tekstove koje su nam dostavljali autori sa proradikalskim stavovima, a i većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << članova UO NIU Bunjevačkog informativnog centra na to nije pristajala. I mi i „Bunjevačka matica“, KUD „Bunjevka“, Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora, ali i Bunjevačka stranka Vojvodine, opirali su se pritiscima da pišemo „po narudžbi“. Zbog svega toga, Nacionalni savet odlučuje na 31. sednici da BIC očisti od neposlušnika, raspušta naš Upravni odbor i imenuje drugog predsednika tražeći od nas nekakvu reviziju rada za prošlu i plan za ovu godinu. Mi ni od čega nismo bežali, to su mogli uraditi i ranije, ali sada je, izgleda, mesto direktora i glavnog i odgovornog urednika BIC-a nekom zapalo za oko. Biće da je taj neko čovek koji je promenio bar desetak političkih stranaka, koji sada radi u Novom Sadu, a eto, hteo bi da se „uhlebi“ u Subotici. Posle svega, zatražili smo zaštitu od pokrajinskog sekretara za informisanje Ane Tomanove i sekretara za upravu i nacionalne manjine, jer nas, gle ironije, ugrožava - osnivač - izjavila je juče na pres-konferenciji Suzana Kujundžić-Ostojić, direktor i glavni i odgovorni urednik Bunjevačkih novina.

Predsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca Nikola Babić izjavio je za naš list da nije tačna tvrdnja da neko želi smenu uredništva, već se samo radi o poštovanju Statuta i Poslovnika o radu.

- Mi smo njihovi osnivači i svog čeda se ne odričemo, ali oni moraju da rade po prihvaćenim propisima. Tvrdnje da donosimo odluke nezakonito, da nemamo kvorume i slično nisu tačne, jer po odluci Vlade Srbije možemo da radimo i kada neko podnese ostavku, do konstituisanja novog saveta. Mi, jednostavno, BIC ne damo, jer smo ga osmislili i osnovali i on će biti naš bez obzira šta o našim odlukama i stavovima mislili pojedinci - izričit je Nikola Babić, predsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.