Bramerc: Postojao je zajednički zločinački plan da se počine zločini u Hrvatskoj i u BiH

Izvor: Danas, 16.Dec.2015, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Postojao je zajednički zločinački plan da se počine zločini u Hrvatskoj i u BiH

Hag, Beograd - - Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, izjavio je za Danas da je zadovoljan presudom Žalbenog veća u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović, u kojoj je Žalbeno veće zaključilo da je odluka Pretresnog veća da ih oslobodi bila pravno pogrešna.

- U žalbi smo izneli dva ključna pravna argumenta protiv oslobađajuće presude u prvostepenom postupku. Prvi argument bio je da Pretresno veće nije presudilo o velikom broju dokaza koje smo predočili >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i koji pokazuju da je postojao zajednički zločinački plan da se počine zločini u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini i da su Stanišić i Simatović doprineli sprovođenju ovog zajedničkog zločinačkog plana. Drugi argument je bio da je Pretresno veće pogrešno primenilo koncept "konkretne usmerenosti" prilikom donošenja odluke o tome da li su optuženi pomagali i podržavali počinjenje zločina. Žalbeno veće je prihvatilo naše argumente i naložilo ponovno suđenje u celosti, na osnovu važećih pravila - rekao je Bramerc. On je dodao da "ovo nije prvi put da tvrdimo da Žalbeno veće treba da poništi oslobađajuću prvostepenu presudu" i da su "slične argumente izneli u predmetima Haradinaj i Halilović".

Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala, kaže za Danas da ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije - Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom neće uticati na završnu strategiju ovog suda.

- Takođe, ponovljeno suđenje neće odložiti ni završetak rada Haškog tribunala - rekao je Golčevski i naveo da suđenje ovim optuženima još nije zakazano, ali da očekuje da proces počne u dogledno vreme.

Podsetimo, Stanišić i Simatović su optuženi za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine. Tužilaštvo je tražilo da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata kojem je na čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević. Prvostepenom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i BiH jedinice specijalne namene DB-a, takozvane "crvene beretke" koje su sa "Škorpionima", Srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana i milicijom SAO Krajine počinile zločine.

A. Roknić

FHP: Ispravna odluka

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je juče da smatra da je odluka Haškog suda da se ponovo sudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću "ispravna i da nepobitno ukazuje da je u slučaju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića" ovaj međunarodni sud "napravio ozbiljnu grešku", te da bi on, uz pravilnu primenu prava, odgovarao za pomoć koju je ova institucija pružala Vojsci Republike Srpske u počinjenju sistemskih zločina protiv nesrpskih civila.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Postojao plan da se počine zločini u Hrvatskoj i BiH

Izvor: Beta, 17.Dec.2015, 09:46

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je zadovoljan odlukom Žalbenog veća Haškog trbinula koje je odlučilo da ponovi sudjenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišići i Franku Simatoviću, jer ima dokaza da je postojao zločinački plan da...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.