Izvor: B92, 07.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićni ručak u prihvatilištu

Beograd -- Za više od 100 korisnika usluga Prihvatilišta za odrasla i stara lica danas je priređen božićni ručak.

Ručak su organizovali Skupština grada Beograda, Kanadska ambasada i Kulinarska asocijacija Srbije. Korisnici Doma za stara i nezbrinuta lica, koji spadaju u grupu najugroženijih žitelja prestonice, imali su priliku da im božićni ručak posluže predstavnici grada, diplomatskog kora i Katarina Karađorđević.

Korisnicima su ručak poslužili ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kanade u Srbiji Robert Mekdugal, ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort, šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad, pomoćnica v.d. gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović i Katarina Karađorđević.

Obraćajući se prisutnima, Hrustanovićeva je rekla da je cilj današnje akcije bio pokušaj da se Božić korisnicima Prihvatilišta ulepša kroz druženje sa njima, kako bi znali da nisu sami i zaboravljeni.

Ona je podsetila da ta ustanova postoji 32 godine i da je Skupština Beograda pre dve godine preuzela odgovornost za njeno funkcionisanje i finansiranje.

Hrustanovićeva je dodala da je do danas Grad Beograd u Prihvatilište investirao više od 10 miliona dinara i da su svi troškovi njegovog održavanja u nadležnosti Skupštine grada.

"Nismo zadovoljni kvalitetom koji se pruža, mislimo da može i bolje, ali nismo zadovoljni ni kapacitetom, tako da ćemo ovakve ustanove i ovu ustanovu proširivati", dodala je Hrustanovićeva.

Kanadski ambasador Robert Mekdugal kje azao da je "Božić je praznik zajednice i da je, kao što je rekao Isus Hristos, činjenica da su sva društva sačinjena od onih koji imaju više i onih koji imaju manje".

"Važno je da uvek, a posebno u ovakvim momentima, socijalno ugroženima bude stavljeno do znanja da nisu zaboravljeni i da oni koji imaju dovoljno znaju da imaju odgovornost za zajednicu u celini", kazao je Mekdugal čestitajući Božić prisutnima.

U ime svih korisnika Prihvatilišta organizatorima i gostima zahvalio se Stankić Dragan, takođe korisnik usluga te ustanove. Inače, na meniju su je bila Kraljičina krem čorba, Karađorđeva šnicla, salate, a za desert krempite.

Deca lomila česnicu

Na platou ispred Starog dvora u Beogradu organizovano je lomljenje božićne česnice, namenjeno deci. Tradicionalnom lomljenju česnice prisustvovalo je stotinak građana.

Ove godine manifestaciji su prisustvovala i deca bez roditeljskog staranja, zbrinuta u domovima na teritoriji Beograda.

Zlatnike su pronašle dve devojčice iz Beograda, a česnica se pekla od 4 do 6 sati ujutru u pekari "Grubanoski".

Lomljenju česnice prisustvovala su i deca bez roditeljskog staranja iz ustanova "Drinka Pavlović", "Moša Pijade", "Jovan Jovanović Zmaj" i Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, , kao i njihovi vršnjaci koji su došli u pratnji roditelja.

Slavlje su organizovali Unija pekara Srbije, Srpska pravoslavna crkva i Skupština grada Beograda. Ova manifestacija, koja se do sada održavala samo u Beogradu, prema rečima Zorana Pralice, od sledeće godine održavaće se i u drugim gradovima.

Grad Beograd po prvi put je finansirao ovu manifestaciju, sa ciljem da se promoviše kultura i istorija srpskog naroda. Namera je da se glavni grad Srbije uvrsti u red gradova Evrope koji imaju etno-događaje bazirane na verskim obredima i tradiciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.