Božić u znaku deteta

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2013, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić u znaku deteta

09.01.2013. -

Patrijarh Kiril je poželeo dobro u srcu i sreću u životu malim građanima Rusije. Prvojerarh RPC je posetio dečiju Božićnu jelku u Državnom Kremaljskom dvorcu. On je čestitao praznik svim prisutnima i dobio neočekivani poklon.

Za šestogodišnju Marinu Trofimovu susret s patrijarhom je bio pravo Božićno čudo. Pre praznika je devojčica napisala pismo patrijarhu RPC. U njemu je ona pisala da često sluša njegove besede i sanja o tome da ga vidi lično. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Marina je čak pripremila svoj poklon – pesmicu «za njegovu Svetost».

- Vaša Svetosti, želimo Vam sreću i svako dobro, velika hvala, čekaju Vas deca. Želimo Vam važne molitve u Vašim svetim naporima, neka Vam Gospod pomogne u njima.

Tradicionalni praznik jelki u Kremlju ove godine je obeležio jubilej, on se održava već u toku 50 godina. Ove godine je svečanost bila održana u posebnoj, porodičnoj atmosferi. Patrijarh Kiril je čestitao svim prisutnima Božić.

- Današnji Božić nazivamo porodičnim praznikom. Danas imamo poseban povod da se molimo za to da nam porodice budu čvrste, da vlada ljubav među roditeljima, među roditeljima i decom, među starijim i sledećim generacijama. Ljudsko društvo je nemoguće bez porodice. U porodici deca stiču prve navike duhovnog života, vaspitanja i obrazovanja. Veoma je važno da bi porodica bila mirno, toplo, radosno mesto, koje puni decu ogromnom energijom, dovoljnom za čitav život, da bi samo sećanje na detinjstvo i porodicu izazivalo radostan osećaj i snagu za savlađivanje teških životnih prilika.

Mlade građane Rusije je patriarh RPC pomenuo ne samo prilikom Patrijaršijeg dečijeg praznika. Čitav ovogodišnji Božić se u RPC održava «u znaku deteta». Na dan Božića je patrijarh Kiril posetio jedno porodilište u Moskvi i zahvalio se ženama na njihovom podvigu materinstva.

- Ako u svakom porodilištu budu ubeđivali mamu da donese na svet dete, jer snagom savremene nauke lekari mogu da učine sve da bi dete došlo na ovaj svet, pomognu mami da neguje dete čak i u slučaju ako mu zdravlje nije najbolje, mislim da će se u tom slučaju promeniti moralna klima u našem društvu.

Još jedan problem, s kojim se suočavaju i društvo, i crkva, to su deca-siročad. Ruska crkva mnogo čini da bi rešila taj problem, - istakao je patrijarh Kiril.

- Prvo bih hteo da istaknem nastanak velikog broja crvenih sirotišta. U RF ih ima 90, tamo živi hiljada i po dece. Možda je to u razmerima zemlje malo, ali u razmerima Crkve, koja broji samo par decenija aktivne socijalne delatnosti, to je mnogo.

Patrijarh Kiril se setio da je najdraži poklon on dobio od deteta u invalidskim kolicima.

- 2010. godine sam posetio Odesu, pre te posete su mi rekli da se Odeskoj eparhijalnoj upravi obratila jedna porodica, u kojoj devojčica Sašenjka pati od dečije cerebralne paralize. Devojčica je htela da vidi patrijarha, međutim, ona se ne može kretati. Ja sam je posetio. Ona mi redovno piše za Božić i Uskrs, dobio sam od nje videosnimak, gde je snimljena kao učenica prvog razreda.

To je za mene najbolji poklon, - zaključio je patrijarh RPC.

Izvor: Glas Rusije, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.