Božić u Srbiji

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić u Srbiji

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Božić, dan rođenja Hristovog. Po jubilarni, 25. put ispred Terazijske česme lomljena je božićna česnica.
Širom Srbije slavi se Božić. Patrijarh srpski Irinej služio je jutros Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u prestonici je lomljena i božićna česnica.

Članovi Esnafa Unije pekara Srbije napravili su božićnu česnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastavljenu od 500 manjih delova i tešku 50 kilograma, u kojoj se nalaze tri zlatna dukata.
Ove godine, zbog sve većeg broja posetilaca manifestacije, napravljena je još jedna česnica, prečnika 2,5 metara i teška 180 kilograma, a ručna izrada te česnice trajala je pet časova, u čemu je učestvovalo sedam majstora.
Pored česnice, pekara "Braća Stanković" darovala je građanima u Beogradu 7.500 pekarskih jedinica spakovanih u 2.500 paketića, a Unija pekara Srbije i ove godine darovala je 2.500 božićnih krstića.
Božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi koju je služio patrijarh prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a nakon službe, starešina Saborne crkve, protojerej-stavrofor Petar Lukić čestitao je vernicima Božić uz pozdrav "Mir Božji – Hristos se rodi".
Pročitao je Božićnu poslanicu patrijarha Irineja, u kojoj se navodi da su nam danas više nego ikada potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.
Uz bogosluženje i čitanje poslanice patrijarha Irineja, u svim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča – delova Eparhija šumadijske i braničevske i uz prisustvo velikog broja vernika obeleženo je Roždestvo Hristovo.
Posebno svečano bilo je u crkvama manastira Jošanice kod Jagodine, Ravanice kod Ćuprije, gde su mošti kneza Lazara, Manasije kod Despotovca, u kojoj je sahranjen Stefan Lazarević, Kalenića kod Rekovca i Miljkova i drugih manastira kod Svilajnca, koji su po predanju jedan od drugoga udaljeni "dan hoda".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je sa porodicom prisustvovao Božićnoj liturgiji u Hramu Svetih Kirila i Metodija u novosadskom naselju Telep.
Vučević je tom prilikom rekao da još jednom svim građanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru poželeo dobro zdravlje, mir i blagostanje.
"Najveći hrišćanski praznik okuplja vernike, i inspiriše sve nas da budemo bolji, da negujemo istinske porodične vrednosti, i da postupamo humano jedni prema drugima", rekao je Vučević.
Obeležavanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred Hrama.
Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.
Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.