Bošnjačko nacionalno vijeće obeležilo Dan Bošnjaka

Izvor: RTS, 28.Sep.2019, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjačko nacionalno vijeće obeležilo Dan Bošnjaka

Povodom Dana Bošnjaka u Glavnom uredu Vijeća održan je prijem i otvorena izložba slika sa likovne kolonije "Sjenica 2019".
Predsednik Izvršnog odbora BNV-a dr. Hasim Mekić istakao je da je sazivanje Svebošnjačkog sabora - nacionalna harmonija i da predstavlja pozitivnu demokratska atmosferu među učesnicima.

"Odluke i zaključci koji su doneseni, nacionalno jedinstvo koje je pritom iskazano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavljaju trenutak kada su posle jednog teškog i dugog veka Bošnjaci konsenzusom svih relevantnih političkih faktora bošnjačkog naroda vratili svoje istorijsko nacionalno ime i naziv svog jezika", rekao je prisutnima Mekić. 
Na saboru, održanom u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine usvojena je Deklaracija o bošnjaštvu, kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime - Bošnjak, a maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan svojim pravim imenom - bosanski jezik, objašnjavaju u BNV.
BNV je na svojoj poslednjoj sednici donelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni praznik koji će nositi naziv - Dan Bošnjaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.