Bošnjaci slave Dan Sandžaka

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci slave Dan Sandžaka

Tri političke opcije ovaj nacionalni praznik obeležavaju odvojeno

Novi Pazar – Za pripadnike bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji danas je praznik – Dan Sandžaka. Ovaj datum se slavi u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (Zavnos), što se smatralo začetkom autonomije ovog područja u ratnim uslovima.

Ovaj praznik tri najjače političke opcije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << okupljaju Bošnjake u Srbiji obeležavaju odvojenim manifestacijama. Bošnjačko nacionalno veće (Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine) na čijem čelu je predsednik Sulejman Ugljanin, praznik obeležava tradicionalnom manifestacijom Sandžački književni susreti (Saks). U okviru ovih susreta i uz učešće bošnjačkih književnika sa prostora bivše Jugoslavije, književniku Refiku Ličini biće uručena nagrada Pero Ćamila Sijarića. Pored Novog Pazara deo književnih susreta održava se i u Prijepolju.

Bošnjačka kulturna zajednica, bliska sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću organizuje okrugli sto o temi „Sandžak – moderna evropska prekogranična regija“. O ovoj temi planirano je da govore dr Jorg Hofrajter, predstavljen kao politički analitičar iz Austrije i počasni konzul BiH u toj zemlji, kao i dr Rejhan Kurtović, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Zvanična vlast Novog Pazara, čiju okosnicu čini SDP Rasima Ljajića, Dan Sandžaka obeležava pesmom i pričom o pesmi. U Domu kulture održava se dvodnevni „Novi Pazar sevdah fest“, u okviru kojeg je planirana tribina o sevdahu i njegovoj ulozi u očuvanju bošnjačkog identiteta, kao i takmičenje mladih izvođača sevdalinki, nastupi kulturno-umetničkih društava i gostovanje pevača sevdalinki iz Sarajeva.

Iako su većinu od 62 većnika na osnivanju Zavnosa 1943. godine, kako beleže istoričari, činili Srbi, BNV je 20. novembar proglasilo za nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji. Tu odluku potvrdio je i Savet Republike Srbije za nacionalne manjine 2005. godine.

Zavnos je ukinut 29. marta 1945. godine, a teritorija nazivana Sandžakom podeljena je između Srbije i Crne Gore. Odluka o ukidanju Zavnosa doneta je u Novom Pazaru u zgradi u kojoj se sada nalaze prostorije Bošnjačkog nacionalnog veća.

Za gradsku i opštinske uprave i javna preduzeća u opštinama gde žive Bošnjaci danas je neradni dan.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čestitka BKZ-a u povodu Dana Sandžaka

Izvor: SandzakPress.net, 20.Nov.2015

Novi Pazar – Sandžački kalendar bilježi da je 20. novembra 1943. godine u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka. U historiji Sandžaka on označava svijetlu tačku i svjedodžbu našeg građanskog uzdizanja, jedinstva i snage da kao multinacionalno...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.